Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Fazekas Sándor: fókuszban a levegő minősége

A levegő tisztaságának fontosságát az is mutatja, hogy Magyarországon évente mintegy 16 ezer halálesetért felelős annak minősége.
Az Európai Unió a levegő évének nyilvánította 2013-t, így Magyarországon is fokozott figyelem irányul a levegő minőségének megóvására, javítására - hangoztatta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Kifejtette: a levegő tisztaságának fontosságát az is mutatja, hogy Magyarországon évente mintegy 16 ezer halálesetért felelős annak minősége. A légszennyezés átlagosan mintegy 10 évvel rövidíti meg a magyar emberek életét. Példaként kiemelte a kisméretű szálló por koncentráció csökkentésének jelentőségét a levevőben.

A sajtóértekezlet előtt a miniszter és Illés Zoltán, a VM környezetügyért felelős államtitkára egyeztetést folytatott Lukács Andrással, a Levegő Munkacsoport elnökével.

Fazekas Sándor emlékeztetett arra, hogy az országhatárokon belüli levevő minőségének javítása érdekében létrejött egy tárcaközi bizottság is. A VM szeptemberig felülvizsgálja azokat a jogszabályokat, amelyek a levevő tisztaságát befolyásolják. Annak érdekében pedig, hogy a levegő tisztaságának biztosítása minél szélesebb körű támogatást élvezzen hétfőn délután tanácskozásra kerül sor a szaktárcánál a társtárcák, valamint a szakmai és a civil szervezetek részvételével - közölte.

Lukács András arról beszélt, hogy kilenc uniós civil környezetvédő szervezet már tavaly összefogott a levegő tisztaságának érdekében. Ebben a projektben részt vesz a Levevő Munkacsoport is. Megemlítette: az elektronikus útdíj bevezetése jelentősen segítheti a magyarországi levegő minőségének javítását. Emellett az elnök szerint a személygépkocsik adóztatásánál is előnyben kellene részesíteni a környezetkímélőbb járműveket.

Illés Zoltán államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2010 előtt hivatalban lévő kormányok sok intézkedést nem tettek meg a levegő tisztaságának védelme, illetve javítása érdekében. Ezeket a mostani kormánynak kellett pótolnia. Az MTI kérdésére azt mondta, hogy megítélése szerint a levegő tisztaságának javítására 2014-től, az az új uniós költségvetési ciklus kezdetétől több pénz áll majd rendelkezésre. A források mértékét még nem lehet pontosan tudni - tette hozzá.

Lukács András arról tájékoztatta az MTI, hogy az unió a nagy ázsiai levegőszennyező országokat - például Kínát - a légszennyezés csökkentésére ösztönzi. Jelezte továbbá azt is, hogy a Levegő Munkacsoport levélben fogalmazta meg Fazekas Sándor számára, hogy a civil szervezet szerint mit kellene tenni a levegőtisztaságért. Példaként mondta, hogy a tehergépkocsik távolságarányos díjfizetését az ország minden útjára ki kellene terjeszteni. Ez azonban Illés Zoltán szerint megvalósíthatatlan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Amazonas esőerdői még mindig érzik a 2005-ös szárazság hatásait

A szakemberek megállapították, hogy Délnyugat-Amazónia őserdőiben mintegy 700 ezer… Tovább olvasom