Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 35°C Még több cikk.

Fogatlan repülő hüllők uralták az eget a késő krétakorban

Az Azhdarchidae a repülő hüllők, a pteroszauruszok késő krétakori, kiemelkedő jelentőségű családja.
Fogatlan repülő hüllők uralták az eget a késő krétakorban, az Azhdarchidae pteroszauruszokról és a korabeli ökológiai rendszerről a ZooKeys nyílt hozzáférésű tudományos folyóiratban jelent meg tanulmány.

Az Azhdarchidae a repülő hüllők, a pteroszauruszok késő krétakori, kiemelkedő jelentőségű családja. Ide tartozik a valaha élt legnagyobb termetű repülő állatokat is magában foglaló Quetzalcoatlus faj, amely egyedeinek szárnyfesztávolsága elérte a 10-12 métert. Másrészt az Azhdarchidae a pteroszauruszok legkésőbb kihalt családja, amelyek 100 millió évvel ezelőtt jelentek meg, és egészen a 65 millió évvel ezelőtti kréta-tercier nagy kihalásig fennmaradtak. Legszembetűnőbb jellegzetességeik a hosszú végtagok, a testhez képest is hosszú nyak, a lándzsa alakú, csőrszerű, általában fogazat nélküli állkapcsokat viselő koponya - olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.

Alekszandr Averjanov, az Orosz Tudományos Akadémia Zoológiai Kutatóintézetének munkatársa tanulmányában részletesen elemzi a pteroszauruszok késő kréta kori sokféleségét és területi eloszlását.

"Az Azhdarchidae család tagjai benépesítették bolygónkat, a legkülönfélébb ökológiai rendszerekben előfordultak, de különösen a tavakat, a folyókat és a tengerparti területeket kedvelték. Elődeikkel ellentétben nem rendelkeztek fogazattal, nagy valószínűséggel a késő krétakorban olyan környezeti változások történhettek, amelyek e fogvesztést kiváltották. A folyamat okait azonban még mindig nem nagyon értjük" - fogalmazott Alekszandr Averjanov.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évekig nem lesz látogatható a Pergamon-oltár Berlinben

Az 1910 és 1930 között épült berlini Pergamon Múzeum a német főváros egyik legfőbb kulturális… Tovább olvasom