Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Húsvét a nagyvilágban - képriport

Jézus feltámadását, a tavaszt ünnepeljük húsvétkor. Idén az ortodoxok a többi keresztény egyházzal együtt emlékeznek a megváltóra – de a zsidók is ilyenkor tartják a Pészahot. Képes beszámoló a világ minden tájáról: ki hogyan készül az ünnepre?
A keresztény tanok szerint Jézust pénteken feszítették keresztre, majd vasárnap feltámadt. A katolikus egyház nagypénteken igeliturgiával és áldoztatással tiszteleg Jézus önfeláldozása előtt. Helyettesítő áldozatával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. „A katolikus időszámításban (ősi zsidó alapokra hagyományozva) szombat este a sötétedés után már vasárnap van, ezért a szombat esti misét vasárnap vigíliájának nevezik. Húsvét vigíliája az év legszebb, de legbonyolultabb szertartása" – írja Dobre Elizabet a bajza.hu-n.

Húsvét a nagyvilágban I. (galéria)

Nem csak a keresztényeknél ünneplik a tavasz és a feltámadás ünnepét. A zsidóknál ez a Pészah, az egyiptomi kivonulás ünnepe. Az elkerülés ünnepe (hág hápeszáh) kifejezés ebből a tórai szakaszból ered, mivel az izraeliek házainak elkerülését a héber szöveg a peszáh szóval fejezi ki. A bibliai tíz csapás (mely Egyiptomot érte) közül az utolsó volt az elsőszülöttek halála, ezt a csapást az izraelieknek nem kellett elszenvedniük, mert házaikat megjelölték egy bárány vérével, így a halál elkerülte fiaikat. A csapás után a fáraó engedélyezte, hogy a rabszolgaként élő zsidók elhagyják az országot. Éppen ezért nevezik a szabadság ünnepének (hág háhérut) is – olvashatjuk a Wikipedián. A zsidóknál a három zarándokünnep egyike is a Pészah, ilyenkor az izraeliek ellátogatnak a Siratófalhoz, ahol fohászt mondanak.

Húsvét a nagyvilágban I. - Nagycsütörtök és nagypéntek képekben (galéria)

Léteznek olyan keresztény egyházak is, amelyek nem Jézus feltámadásáról, hanem halálának napjáról emlékeznek meg. Ilyenek például Jehova Tanúi is, tanításuk szerint a Biblia azt írja: Jézus soha nem parancsolta azt a keresztényeknek, hogy ünnepeljék meg a születését. Ehelyett azt mondta tanítványainak, hogy emlékezzenek meg a haláláról, vagyis ne felejtkezzenek el róla (Lukács 22:19, 20).

Idén a román ortodox keresztények egy időben ünneplik az erdélyi keresztényekkel a húsvétot. Nagypénteken tartották a kalotaszegi Bánnfyhunyadon a húsvéti bárányvásárt. A két egyház ünnepének egybeesése miatt a szokásosnál több bárány és kecskegida fogyott.

Húsvét a nagyvilágban II. - Nagypéntek és nagyszombat (galéria)

Nagycsütörtök és nagypéntek alkalmából a világ számos táján körmenetekkel és az utolsó vacsora felidézésével emlékeznek Jézus halálára. A Fülöp-szigeteki San Fernandóban a forró járdán a vezeklők a hátukon cipelik a keresztet, vagy a nyílt utcán véresre korbácsoltatják hátukat. A húsvétot megelőző nagyhéten sokan önostorozással, vagy más módon kínozzák magukat, hogy Jézus Krisztus szenvedését átélve megtisztuljanak bűneiktől. Az ázsiai kontinens országai közül a Fülöp-szigeteken élnek a legnagyobb számban katolikusok.

Húsvét a nagyvilágban II. - Nagypéntek és nagyszombat (galéria)

Rómában, a Vatikánban XVI. Benedek pápa megmosta 12 világi férfinak a lábát, hogy felidézze Jézus Krisztus alázatát az utolsó vacsorára emlékező nagycsütörtöki misén, amit a római püspöki székesegyházban tartottak, a Lateráni Szent János-bazilikában. Jézus, aki a keresztények hite szerint a kínszenvedését és kereszthalálát vállalta az emberiség bűneiért, az utolsó vacsora előtt megmosta tanítványainak lábát.

Húsvét a nagyvilágban II.

Olvasóink írták

 • 6. keiner 2010. április 05. 11:37
  „Jövöre is együtt ünnepel a két egyház. Érdekes cikk, ok volt kicsit utána nészni a témanak.
  Boldog ünnepeket! :-)”
 • 5. Mignon 2010. április 05. 10:17
  „Csaba!

  Nincs semmi baj!
  Tudod, neha en is felkarolok egy temat nemetül.
  Amikor meg megirom es megjelenik, kesöbb

  összetepnem meg a sajat születesi anyakönyvi kivonatomat is.”
 • 4. segesvarics 2010. április 05. 09:56
  „Köszi. Pedig igyekeztem, h ne legyen benne "hiba". Az ortodox kereszténység a keleti kereszténység. Csak hát úgy látszik kimaradt az a szó. Pótolom.”
 • 3. Mignon 2010. április 05. 08:24
  „A filmekröl, kepekröl ugye ismeri mindenki azt a zsido embert, aki
  Jerulazsemben, a Siratofal elött, kaftanban, hosszu pajesszel, fekete kalapban hajlong.

  Nos, ö nem (a kereszteny ertelemben vett) imat mondja,
  hanem, FOHASZKODIK Istenhez, hogy
  kivansagai teljesüljenek!

  Nagy különbseg!

  De erröl többet majd maskor.”
 • 2. Mignon 2010. április 05. 08:10
  „Nem akarok kekeckedni, de a cikkben van nehany fogalomhiba.

  -Nem az "ortodoxok", hanem a "Nyugati" es "Keleti" egyhaz Husvetja esik ez evben egyidöbe.
  Igy, helyesen.
  -A katolikus idöszamitas nincs ösi zsido hagyomanyokra" alapozva".
  -Jeruzsalemben, a Siratofal-nal a zsidok nem "imadkoznak"!
  Ök, együtt vannak Istennel!

  Ezert is teszik kis cedulakon kivansagaikat a falba.

  A többirör meselni tudnek,de az hosszu lenne.

  Kellemes Husvetot Mindenkinek!

  Mignon”
 • 1. Mignon 2010. április 05. 06:58
  „Csak gratulalni tudok Segesvari Csabanak a cikkhez.
  Tudom, milyen nehez manapsag egy ujsagiro helyzete.
  Most adtam le a szolgalatot a Szerkesztösegemben.

  Az en Nyuszim az anyukajanal van, alszok is vagy delig!

  Mignon”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt éve halt meg Isten szolgája, II. János Pál pápa

2005. április 2-án, 21 óra 37 perckor ért földi pályája végére II. János Pál. A halálhírt Joaquín Navarro-Vals vatikáni szóvivő jelentette be. Tovább olvasom