Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Húsz éve bomlott fel a Varsói Szerződés

Húsz évvel ezelőtt, 1991. június 1-jén bomlott fel hivatalosan a közép- és kelet-európai szocialista országok védelmi katonai-politikai szervezete, a Varsói Szerződés.
A szervezetet 1955. május 14-én a Szovjetunió javaslatára hozták létre Varsóban, Lengyelországban. A Varsói Szerződés megalakítása a NSZK újrafelfegyverzése és a Nyugat-európai Unió megalakulása ellenlépéseként jött létre. A Szovjetunió a szerződés megkötésével igyekezett ellensúlyozni az 1949-ben létrehozott NATO-t és egyúttal szorosabban magához vonni a közép- és kelet-európai államokat.

A Varsói Szerződésbe a szocialista tömb országainak kötelező volt a belépés. A szervezet tagja volt a Szovjetunió, Albánia (1962-től nem vett részt az üléseken, 1968-ban kilépett), Bulgária, Lengyelország, Csehszlovákia, Románia, az NDK (1956-ban csatlakozott, tagsága megszűnt 1990-ben, Németország újraegyesítésével) és Magyarország (1956-ban ideiglenesen kilépett). A szervezethez nem csatlakozott sem Jugoszlávia, sem Kína, bár utóbbi magas szinten képviseltette magát a május 14-i aláíráson, és feltétlen támogatásáról biztosította a szervezetet.

A Varsói Szerződés legfontosabb testületei megalakulását követően a Politikai Tanácskozó Testület (PTT), az Egyesített Titkárság, a Külügyminiszterek Bizottsága, a Katonai Tanács és a Honvédelmi Miniszterek Bizottsága voltak.

A Varsói Szerződés alapító konferenciája. Fotó: WikiPedia
A Varsói Szerződés alapító konferenciája.
Fotó: WikiPedia

A „barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződést" a későbbiekben kétoldalú szerződésekkel egészítették ki, melynek értelmében a tagállamok hozzájárultak ahhoz, hogy szovjet csapatok állomásozzanak a területükön.

A Szovjetunió befolyása a Szerződés legerősebb hatalmaként meghatározó volt. A hidegháború évtizedei alatt egyre fontosabb szerepet kapott a szocializmus megőrzésének kollektív felelőssége. Eszerint ha a szocializmus az egyik szerződő államban veszélybe kerül, akkor a többi országnak nemcsak joga, hanem kötelessége is a szocializmus megőrzése a szövetség révén.

A változó politikai körülmények hatására a Varsói Szerződés tagállamai Budapesten 1991. február 25-én egyeztek meg a Szerződés katonai szervezetének feloszlatásáról. Ennek értelmében 1991. március 31-én a katonai szervezet, majd végül 199. június 1-jén a Politikai Tanácskozó Testület is hivatalosan megszűnt.

Olvasóink írták

  • 1. daveedbrown 2011. június 23. 11:46
    „"199. június 1-jén"

    Vissza a jövőbe, előre a múltba? :D”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boldog születésnapot, Charlie Watts!

Június 2-án lesz 70 éves Charlie Watts, a Rolling Stones dobosa. Kora miatt akár nyugdíjba is… Tovább olvasom