Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Kiállítás nyílt Herta Müller életéről

Elsőként nyílt kiállítás Herta Müller életéről. A müncheni tárlaton jegyzetek, dokumentumok és fotók mellett a román titkosszolgálatnak a Nobel-díjas írónőről készített aktáit is bemutatják.
A romániai születésű német írónő a kiállítás megnyitóján kijelentette, nagyon örül annak, hogy a tárlat nemcsak róla, hanem az adott időszak politikai környezetéről is szól.

A kiállításon zsinórra felfűzve látható annak az aktának a kilencszáz oldala, amelyet a Securitate román titkosszolgálat készített Herta Müller megfigyelése során. Az írónő az aktát csak az elmúlt évben vehette először kézbe. Kijelentette: "A dokumentum egyáltalán nem teljes, és meghamisított". Elmondása szerint évek hiányoznak belőle, sőt magas beosztású személyeket is kihagytak belőle, hogy "ne lehessen felelősségre vonni őket".

A kiállításon bemutatnak gyermekkori fotókat, láthatóak Müller jegyzetei, amelyeket Oskar Pastior német-román, száműzött lírikussal való beszélgetése után készített, és amelyekből legkorábbi regénye, az Atemschaukel készült.

Kiállítás nyílt Herta Müller életéről.
Kiállítás nyílt Herta Müller életéről.

Az írónő elmondta, jelenleg nem dolgozik új könyvön, hiszen minden projekt után szüksége van két-három év szünetre. Ez alatt az idő alatt kollázsokat készít. "Egyszerre csak egy dologgal tudok foglalkozni" - magyarázta.

A bánáti Niczkyfalván született 56 éves írónő tavaly kapta meg az irodalmi Nobel-díjat a román diktatúráról írt műveiért. Romániában a bánáti svábok német kisebbségéhez tartozott. Temesvári tanulmányai után fordítóként dolgozott egy gyárban, amíg meg nem tagadta a Securitatéval való együttműködést, és ezért elbocsátották.

A tárlat, amely Müller egyik műnyomatáról a Der kalte Schmuck des Lebens (Az élet rideg dísze) elnevezést kapta, június 20-ig látható a müncheni irodalmi házban. Ezt követően a berlini irodalmi házban is bemutatják.

Olvasóink írták

 • 4. szilléri 2010. május 24. 15:58
  „Nobel díj ?
  Ez nem dicsőség az irodalom körében !
  lásd. Kertész Imre mag az az osztrák komcsi zsd. ku....rva !”
 • 3. szilléri 2010. május 11. 13:33
  „Ja ! Olan mint t. Körtis ? ( Kertééééééééééééééésssssssz ? )”
 • 2. Priscilla_ 2010. május 08. 19:10
  „Khmmm..... Valaki nagyon művelt.... :S Irodalmi Nobel-díj, 2009. Nem ismerős?”
 • 1. szilléri 2010. május 03. 23:06
  „,,Kiállítás nyílt Herta Müller életéről"

  Hát ! Kib. randa egy nő ! Ki ez a tyúk ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekek pórázon: újabb sokkoló képek Kínából

A migráns munkavállalók helyzete kétségbeejtő a világ legnépesebb országában, Kínában. Hatalmas a szegénység, a szülők napi 16-18 órát dolgoznak. Tovább olvasom