Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Leonardo tán kétszer is megfestette a Mona Lisát

A világszerte ismert változatot megelőzően 10 évvel már készült egy példány a képből - állítja egy svájci alapítvány.
Leonardo da Vinci kétszer is megfestette a Mona Lisát egy svájci alapítvány szerint: a világszerte ismert változatot megelőzően tíz évvel már készült egy példány a képből.

A Mona Lisa Foundation nevű svájci alapítvány csütörtökön Genfben be is mutatta az alkotást, amely megszólalásig hasonlít a párizsi Louvre-ban őrzött darabra. Állítása szerint a szervezet "történelmi és tudományos bizonyítékokkal" rendelkezik arra nézvést, hogy a most a nagyközönség elé tárt festmény valóban a Gioconda előde. Az alapítvány egy 320 oldalas könyvet is kiadott csütörtökön, ebben részletesen igazolja állítását.

A svájci alapítvány szerint az itáliai mester egy korábbi változatot készített a Mona Lisából és nem másolatról van szó. A régebbi példány jelenleg egy névtelenségbe burkolózó nemzetközi konzorciumé. Több szakértő ugyanakkor kételkedik abban, hogy da Vinci valóban kétszer is megfestette a Mona Lisát. Martin Kemp művészettörténész, az Oxfordi Egyetem kutatója szerint például apró részletek - a hajban, a ruházatban, a kéz struktúrájában - nem stimmelnek.

Alessandro Vezzosi, Leonardo da Vinci (1452-1519) reneszánsz polihisztor szülőhelyén, Vinciben működő Museo Ideale igazgatója beszél Mona Lisa című festményének egy állítólagos korábbi változata melle
Alessandro Vezzosi, Leonardo da Vinci (1452-1519) reneszánsz polihisztor szülőhelyén, Vinciben működő Museo Ideale igazgatója beszél Mona Lisa című festményének egy állítólagos korábbi változata mellett egy genfi sajtótájékoztatón.
Fotó: MTI/EPA


A Louvre eddig nem kívánt megszólalni a "korai Mona Lisa" ügyében.

Az alapítvány egy dokumentumfilmet is összeállított, a nagyközönség ebben ismerheti meg azoknak a művészeti szakértőknek, fizikusoknak és elemzőknek a véleményét, akik 10 éven át dolgoztak a "korai Mona Lisa" alapos megismerésén. Az alapítvány azzal hárítja el a kételyeket, hogy az 1503-ra datált "korai", hivatalos nevén "Isleworth Mona Lisa" befejezetlen maradt, szemben az 1517-ből származó "hivatalos" példánnyal, amely ma Párizsban tekinthető meg.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomszakértője állítja: a korai alkotáson látható nő arca ugyanazokat a jellegzetességeket mutatja, mint a későbbi, csak épp az első képen még 12-13 évvel fiatalabb. Ez azt jelenti, hogy a művészettörténelem egyik legrejtélyesebb nője kétszer is modellt ült Leonardónak. A tudományos véleményeken túl az alapítvány által megszólaltatott szakértők idézték da Vinci kortársait is, akik állítólag már 1503-ban látták a mester műhelyében a Giocondát.

A bizonyítékok "megdönthetetlenek" - jelentette ki magabiztosan Markus Frey, a tavaly létrejött alapítvány ügyvédje.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutatók: Boldogtalanabbak az alacsonyabb IQ-jú emberek

A University College London kutatói egy angliai felmérés, a felnőttek pszichiátriai állapotát… Tovább olvasom