Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Még mindig hallgat a Philae

A Rosetta vasárnap újranyitotta kommunikációs rendszerét a Philae felé abban a reményben, hogy sikerül fogni az üstökösön hibernálódott robot jeleit.
Továbbra sem válaszol a földi irányítóközpontnak a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstököst kutató Rosetta űrszonda Philae robotja, amellyel ismét megpróbálják felvenni a kapcsolatot az Európai Űrügynökség (ESA) szakemberei.

A Rosetta vasárnap újranyitotta kommunikációs rendszerét a Philae felé abban a reményben, hogy sikerül fogni az üstökösön hibernálódott robot jeleit - közölte Stephan Ulamec, a program egyik irányítója, a Geotudományok Európai Szövetsége bécsi konferenciája keretében kedden tartott sajtótájékoztatón.

Március 12. és március 20. között a földi irányító központ szakemberei már megpróbáltak a Rosettán keresztül kapcsolatba lépnie a Philae-vel, sikertelenül.

Jelenleg a robot ismét "hallgató" üzemmódban van. Várják a jelet, de ma semmit nem hallottunk - tette hozzá Ulamec, aki úgy vélte, hogy legközelebb valamikor április végén, májusban lehet majd aktiválni a robotot, de inkább a május, június lehet a reálisabb időpont.

Az idő szorít, augusztus 13-án az üstökös a legközelebb kerül a Naphoz, mielőtt eltávolodna. Ha addig nem sikerül kapcsolatba lépni a robottal, nem lesz több lehetőség arra, hogy felélesszék - tette hozzá ULamec.

A Philae novemberben landolt az üstökös egy árnyékban lévő felszínén, ahol rövid adatgyűjtés után napelemes tápegységei kimerültek. A Nap energiájára van szükség ahhoz, hogy felébredjen és elkezdjen kommunikálni az európai irányítóközponttal. November 12-i landolása után a Philae a következő 54 órában folyamatosan dolgozott, mind a 10 fedélzetén lévő berendezését használta, jelentős mennyiségű adatot küldött a Földre. Mivel napelemei kimerültek, hibernálódott eléggé árnyékos leszállóhelyén. Most arra van szüksége, hogy belseje mínusz 45 Celsius-foknál magasabbra felmelegedjen, legalább 5,5 watt energiát generáljon napeleme segítségével, hogy felébredjen. Amíg nem képes 19 watt energiát generálni, nem képes jelet küldeni a Földre az űrszondán keresztül.

A Rosetta-misszió az ESA legnagyobb projektje, amelynek révén a tudósok bepillanthatnak a 4,6 milliárd éves Naprendszer keletkezésébe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétezer éves szentély alapjait tárták fel Kairóban

A hieroglifákat hordozó, faragott bazalttömbökből álló szentély valószínűleg az utolsó… Tovább olvasom