Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Megkétszereződött az elefántok száma Ugandában

A Kibale Nemzeti Park területén jelenleg 500 elefánt él, az egész országban az egyedszámot ötezerre becsülik.
Bár Afrika több országában jelentősen csökkent az elefántok egyedszáma, Ugandában megkétszereződött a populáció az elmúlt közel húsz évben.

Az ugandai Kibale Nemzeti Park területén jelenleg ötszáz elefánt él, az egész országban az egyedszámot ötezerre becsülik. Ez mintegy kétszerese az 1996-os adatoknak.

Szakértők szerint a növekedés hátterében nemcsak a biztonsági intézkedések javulása és természeti okok állnak: a szomszédos Kongó véres konfliktusai is számos vastagbőrűt űztek Ugandába, a katonák és lázadók elől biztonságot kereső állatok átlépték az ország határait.

"Nemrég a Queen Elizabeth Nemzeti Parkban regisztráltunk magasabb egyedszámot, de onnan aztán továbbvándoroltak az állatok a szomszédos parkokba" - mondta el Charles Tumwesigye, az Uganda Wildlife Authority (UWA) állami természetvédelmi hatóság munkatársa.

Az ugandai Kanyawara település lakói nem éppen idilli állapotként élik meg az elefántszaporulatot. A legtöbb földműves ugyanis álmatlanul, földjére felügyelve tölti az éjszakáit, hogy a sötétség leple alatt táplálkozásra gyülekező elefántokat elkergesse a termés mellől.

Richard Kagaba manióka-, kukorica- és krumplitermését például egy éjszaka alatt tette tönkre két kifejlett és két fiatal elefánt. "Mint ahogy a szomszédaim, én is minden éjszakát a földeken töltök, tegnap azonban elaludtam. Mire felébredtem, az elefántok már mindent letaroltak. Elvesztettem az idei teljes termésemet. A családom helyett így csak elefántokat etetek" - mondta elkeseredetten a földműves.

Az UWA az állatok elűzésére azt javasolja, az emberek csapjanak zajt, például fémtárgyak ütögetésével keltsenek hangzavart. "Ez a legjobb módja az elkergetésüknek, a kiabálás és a zajkeltés, az elefántok ugyanis félnek a hangos lármától" - hangsúlyozta Emily Otali, a Kibale park természetvédelmi szakembere.

Sokan azonban más eszközökhöz is nyúlnak az eredmények elérése érdekében. "Nemrég láttam egy elefántot, amelynek a hátsóját sebek borították. Valaki valószínűleg dárdával támadt az állatra " - mondta el egy szemtanú.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyönyörű felvételek a Tolbachik vulkán kitöréséről - videó

36 év szunnyadás után november 27-én újra kitört a vulkán, amely azóta folyamatosan aktív. Tovább olvasom