Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Műholddal figyelik az elefántokat Csádban

Műholdas jeladóval ellátott nyakörvvel kívánják megóvni az elefántokat az orvvadászoktól Csádban.
A módszer segítségével a száraz évszakban természetesen könnyű megfigyelni a Csád déli részén, eldugott helyen fekvő, 3000 négyzetkilométeres Zakouma Nemzeti Parkban csoportokba verődött állatokat. Valódi jelentősége azonban az esős évszakban – június és október között - van, amikor az elefántok kis csoportokra oszlanak, és az elárasztott parktól több kilométernyire északra és nyugatra kóborolnak. Ilyenkor könnyen az orvvadászok áldozataivá válhatnak.

A feladat sürgős: elefántcsontcsempészek a 2000-es években a Zakouma park elefántállományának 90 százalékát pusztították el. Mára mintegy 450 példány maradt, több állat sebesült.

Néha a műhold hónapokig nem működik, ilyenkor a park két repülőgépére felszerelt pótantennákat használják – mondta el Lorna Labuschagne, a park logisztikai felelőse.

A jeladóval ellátandó állatokat kisrepülőgéppel derítik fel, a helikopter túl drága lenne itt az isten háta mögött – mondta Pete Morkel állatorvos, aki Dél-Afrikából érkezett. "Nagyon fontos, hogy meggyőződjünk arról, nem felőlünk fúj a szél. Az állatok általában nem támadnak, inkább menekülnek" – magyarázta az állatorvos.

Morkelnek nagyon rövid ideje van arra, hogy kiválassza a csorda megfelelő tagját, amelyet a hátsó lábára leadott lövéssel elaltat. A nemzeti park csapatának fél óra áll a rendelkezésére a művelethez, miközben vízzel locsolják az állat fülét, hogy elkerüljék a belázasodását. Eközben ormánya végén ellenőrzik a légzését is. A park alkalmazottai átvetik a nyakán a nyakörvet, majd egy újabb injekcióval felébresztik, és két perc múlva már követheti is a társait, mintha mi sem történt volna.

A Zakoumát két éve működtető African Parks dél-afrikai civil szervezet eddig a park tizennégy elefántján helyezett el jeladót. Helyzetüket a park központi épületének irányítóterméből követik – naponta hatszor érkeznek az adatok, amelyek segítségével ki tudják vezényelni a vadorzók ellen az őrjáratot.

A szervezet a közeljövőben Csád más régióiban élő elefántokat is el akar látni jeladóval. Ők még a zakoumai vastagbőrűeknél is veszélyeztetettebbek. Márciusban 89 elefántot öltek meg az ország délnyugati részében.

A nyakörvvel való ellátás eléggé költséges: az anyagi és személyi kiadásokon túl kell fizetni az állatorvost is, akinek a munkadíja napi 500-2000 dollár (114 ezer-456 ezer forint). A nyakörvek ára 2300 dollár (524 ezer forint), ehhez jön még az adattovábbítás költsége: két évre 1000 dollár (228 ezer forint).

A csádi nemzeti park vezetősége az orvvadászok által megkímélt oroszlánokat is ellátta nyakörvvel, hogy tanulmányozza viselkedésüket az esős évszak idején.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útikönyv a magyar borvidékekről

Száznegyvenöt kiemelt pincét ismertet részletesen Bede Béla Magyar borvidékek című útikalauza. Tovább olvasom