Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Négy újabb békafajt fedeztek fel Indiában

Négy újabb ásóbékafajt azonosítottak Indiában, a Nyugati-Ghátokban, a még alig ismert állatokat pedig máris kihalás fenyegeti az emberi tevékenység következtében.
Az eddig ismeretlen békafajokat a Delhi Egyetem doktorandusza, Szonali Garg találta ötévi kutatómunka eredményeként az India délnyugati partvidéke mentén húzódó hegységben, amely a világ egyik legváltozatosabb élővilágú térsége.

A Zootaxa tudományos folyóirat keddi számában ismertetett fajok - a Fejervarya kadar, az F. manohorani, az F. neilcoxi és az F. cepfi - az elsőként Bolkay István magyar természettudós által 1915-ben leírt Fejervarya békanemhez, az indiai békák csoportjához tartoznak.

"Ezek a békák rendkívül félénkek. Ha olykor rájuk bukkanunk, halljuk a hangjukat, de amint megpróbálunk a közelükbe menni, hogy rögzítsük a brekegésüket, elnémulnak" - mondta el az indiai médiának a kutató.

A négy "új" békafélét eddig a Fejervarya rufescens fajhoz sorolták, Szonali Garg azonban különbségeket talált küllemükben és génjeikben is. A felfedező szerint az új fajok további kutatásra szorulnak, főleg veszélyeztetettségük mértékét lenne szükséges meghatározni.

A Nyugati-Ghátokat valaha dúsan borították az esőerdők, a terület rendkívül gazdag volt növény- és állatfajokban, és bár mára az ember jelentősen megváltoztatta a tájat, a térség még mindig a világ egyik jelentős bioszféraközpontjának számít, sok olyan fajnak ad otthon, amely sehol másutt a világon nem találtható meg.

Az Indiában Békaemberként emlegetett kutatásvezető, Szathjabhama Dasz Bidzsu elmondta, hogy tíz év alatt több mint 100 kétéltűfajt fedeztek fel a Nyugati-Ghátokban, a régióban 2006 és 2015 között megduplázódott az ismert kétéltűfajok száma, egyharmadukat azonban máris kihalás fenyegeti.

Bidzsu csapata nemrég nagyon apró békák korábban ismeretlen fajait azonosította a hegységben, India északkeleti részén pedig tavaly egy 100 éve kihaltnak hitt, fán élő békafajt fedeztek fel újra. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Náci relikviák példátlan gyűjteményére bukkantak Argentínában

Náci relikviák példátlan gyűjteményére bukkantak Argentínában
Részben Hitler személyéhez köthető emléktárgyakra bukkantak a hatóságok egy Buenos Aireshez közeli ház titkos helyiségében. Tovább olvasom