Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Nem tengerben, hanem szárazföldön éltek az őskígyók

A csúszómászó, amely a dinoszauruszokkal egy időben élt a Földön, vélhetően azon hüllők csoportjába tartozik, amelyek evolúciójuk során elvesztették lábaikat.
Az egyik legprimitívebb őskígyó maradványainak vizsgálata alapján tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a csúszómászó inkább szárazföldön élt, nem pedig tengerben, mint ahogy ezt eddig feltételezték.

Az új felfedezésről a Nature című tudományos folyóiratban közöltek részleteket.

A csúszómászó, amely a dinoszauruszokkal egy időben élt a Földön, vélhetően azon hüllők csoportjába tartozik, amelyek evolúciójuk során elvesztették lábaikat. Továbbra is rejtély a tudomány számára az, hogy mikor és hogyan váltak lábatlan élőlényekké.

A kígyók származási helyének megállapítását eddig nehezítette az úgynevezett átmeneti maradványok hiánya, azaz olyan állatoké, amelyek hordozzák a két élőlénycsoport közötti átmenet jellemzőit.

Az egyesült államokbeli Wyoming államban nemrég talált őskígyóé azonban épp egy ilyen átmeneti maradvány. Ez az őskígyó - tudományos nevén a Coniophis precedens - 65-70 millió évvel ezelőtt élt a Földön.

A Yale egyetem kutatói a lelet vizsgálata során megállapították, hogy a Coniophis árterületen élt, és vízben képtelen volt a helyváltoztatásra. A tudósok úgy írták le, mint átmeneti kígyófajt, amelynek kígyóteste volt gyíkfejjel, és nagy valószínűséggel apró lábakkal is rendelkezett - olvasható a BBC hírportálján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Las Vegasban épül a világ legnagyobb óriáskereke

Las Vegasban épül meg a világ legnagyobb, közel 170 méter magas óriáskereke egy több mint… Tovább olvasom