Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 16°C | 25°C Még több cikk.

Nyomuk veszett: rejtélyes esetek, megkerült eltűntek

Július 22-ére virradóra kétéves gyermekét és szerelmét hátrahagyva, hálóingben kerékpározott el a rendőrök feltételezése szerint szentesi otthonából a 26 éves Koncz Judit. Ennek hét éve. Azóta nem adott életjelet magáról. Judit édesanyja abban bízik, egyszer minden kiderül lánya rejtélyes eltűnéséről, mert az idő az igazság legjobb barátja.
– Amíg én élek, nem nyilvánítják halottnak a lányomat – mondta a szentesi Koncz Judit édesanyja, Koncz Józsefné Erzsike, aki szerint annyi minden gyanús lánya eltűnésében, hogy képtelen beletörődni elvesztésébe.

Azóta sem találták meg

Koncz Judit 2006. július 21-én, péntek délután elment a fodrászához, vágatott a hajából. A fodrász szerint jókedvű volt, sokat beszélt imádott kislányáról. A 26 éves nő este SMS-t írt a munkája miatt Kecskeméten tartózkodó Lászlónak – „Jó éjszakát, vigyázz magadra, szeretlek, reggel várunk!" –, akivel azt tervezték, hitelt vesznek fel, hogy közös otthont építsenek. Majd elkészítette élettársa egyik kedvenc ételét, a krumplis tésztát, és beáztatta a mosnivalót.

A rendőrök feltételezése szerint ezután az éj leple alatt hálóingben indult útnak biciklivel Dózsa György utcai otthonából. Szombat reggelre elpusztult Juditék házőrző kutyája. A Debreceni Állat-egészségügyi Intézet később megállapította, karbofurannal mérgezték meg a keverék kuvaszt, amely emberre is veszélyes. Judit kerékpárját azóta sem találták meg. Megtalálták viszont a kertben a 26 éves nő fél pár fülbevalóját.

Egy dolog érdekelte

– Szombat reggel húslevest tettem föl ebédnek, amire Juditékat is vártuk. Pénteken ugyanis abban maradtunk, hogy mivel szombaton elviszi láthatásra a kislányt az apja, Juditék átjönnek hozzánk – mesélte Koncz Józsefné.

A Koncz Judit-dosszié a delmagyar.hu-n

Eltűntek: se hírük, se hamvuk
Koncz Judit-ügy: nem akarják halottá nyilváníttatni a lányukat
Megoldatlan rejtély ma is Koncz Judit eltűnése
Juditnak se híre, se hamva - 3 éve tűnt el
Koncz Juditot siratják, Ophélie-t keresik
Koncz Juditot elnyelte a föld
Koncz Judit rejtélye máig megoldatlan
Semmi sem igazolja, hogy Koncz Judit életben van
Gyermektartásért perel Diána apja
Konczék siratják eltűnt lányukat
Rejtélyek Koncz Judit ügyében
Apjánál marad Szentesen Diána
Diána továbbra is az apánál marad
Koncz Józsefék ügyvéd nélkül folytatják a pert
Találgatnak Szentesen
Bíróság dönti majd el, ki nevelheti fel Koncz Judit lányát
Tovább keresik Diána édesanyját
Meghallgatják a kétéves Diánát
A nagyszülők nyolc órája Diánával
Koncz Judit félhetett
Péntek óta nem találják Koncz Juditot

A kislány apja, Judit egykori élettársa nem volt ismeretlen a bűnüldöző szervek előtt, voltak kétes ügyletei. A férfi 2006 májusában 1 év 4 hónapos németországi börtönbüntetéséből szabadult. Az apát – akitől állítólag nagyon félt Judit – egy dolog érdekelte hazaérkezése után: a 2 éves lánya, akit nyolc hónapos korában látott utoljára.

– Szombaton 9 óra után pár perccel megszólalt a csengőnk. A kislány apja állt az ajtóban. Azt mondta, hiába csöngetett, nem tud bejutni Juditékhoz. Telefonon hívtam a lányom, de nem értem el. Biciklire ültem, és mondtam a kislány apjának, jöjjön velem, nézzük meg, mi történt Judittal és a gyerekkel, de ő azt felelte, nem jön vissza a házhoz, mert neki csirkecombot kell vennie – folytatta a történetet Koncz Józsefné.

A rendőrség jön érte

– Július 24-én, hétfőn azt mondta a gyámhivatal, hogy Judit kislánya jó helyen lesz nálunk, majd szépen felnő a fiam három gyermekével. Ez érthető volt, hiszen sokszor vigyáztunk a gyermekekre, az unokáinkra. Éppen ezért döbbentünk meg, amikor csütörtökön 10-kor telefonáltak a gyámhivataltól, hogy 11 órakor adjuk át a kislányt a polgármesteri hivatalban az apjának. Én nem akartam odaadni a kislányt, de közölték, hogy akkor a rendőrség jön érte. A férjem vitte be taxival a gyereket a hivatalba – mondta elcsukló hangon Judit édesanyja.

A szentesi bíróság a gyermekelhelyezési perben úgy döntött, nem a nagyszülők, hanem az apa nevelheti a kislányt, akit nem sokkal később magával vitt Angliába. Azóta is ott élnek. Az RTL Klub is feldolgozta Judit eltűnését. A riportban elhangzott, a perben a Koncz családról készített pszichopedagógiai szakértői vélemény legfontosabb megállapítása az volt, hogy az anyai szülők fogazata hiányos. A gyámhatósági végzés szerint a nagyszülők minden páros hét végén beszélhettek az unokájukkal 10 percet telefonon. Mindig az apa hívta fel Angliából a nagyszülőket, akik nem ismerték a férfi elérhetőségét. 2011 decemberében az apa Szentesen volt, bement a gyámhivatalba, ahol közölte: „nekik nincs telefonjuk, így a korábban vállalt kapcsolattartást nem tudja biztosítani". A szentesi gyámhivatal végzésében megszüntette a gyermek nagyszülői kapcsolattartási ügyében indult gyámhatósági eljárást.

– Tavaly decemberben találkoztunk utoljára személyesen a kislánnyal. Akkor volt itthon pár napig az apjával. Idén még nem láttuk. Július elején beszéltünk vele pár percet telefonon – mondta a 60 éves Koncz Józsefné, aki elmondása szerint már elsiratta, eltemette magában Juditot. Hangsúlyozta, ismeri a mondást: az idő az igazság legjobb barátja, és bízik abban, hogy egyszer minden kiderül a lánya ügyében.

Késlekedés nélkül

Magyarországon sokan vitatják, elégségesek-e az eltűnt személyek keresésével kapcsolatos jogszabályi előírások – írta nemrégiben a heol.hu. A rendőrség közigazgatási eljárásban keresi az eltűnteket. Gyakran előfordult, hogy – talán mert nem nyomozásról volt szó – nem úgy kezelték az esetet, mint amikor agyafúrt bűnözőket kellett üldözniük. Vannak, akik az amerikai gyakorlattal példálóznak. Ott a bejelentés után azonnal beindul a gépezet: útzárások, az eltűntről minden forgalmas helyre kifüggesztett fényképek, kültéri kamerák felvételeinek elemzése, rendőrautókban kutyás zsaruk és lakossági önkéntesek segítik a felkutatást. Késlekedés nélkül. Magyarországon is megváltozik az ilyen esetek intézése. Eltűntté nyilvánítási eljárásban tervezi felkutatni a jövőben a rendőrség azokat, akiknek váratlanul nyoma vész. A kormány már elfogadta a törvényjavaslatot.

Nem találtak vérszennyeződést

A Szentesi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője, Tyityán László 2008-ban a Zsaru magazinnak elmondta, Koncz Judit eltűnését közigazgatási eljárásban vizsgálták, amelynek során nem találtak gyilkosságra, emberrablásra, vagy a nő hollétével kapcsolatos más bűncselekményre utaló nyomot. A helyszíni szemle során a bűnügyi technikusok még luminolos eljárást is bevetettek, de sehol nem volt vérszennyeződés. Csupán állatkínzás miatt indítottak büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen a kutyamérgezés miatt, de a tettest nem találták meg. Nem tehették ki mérgezésveszélynek a nyomkereső kutyát – indokolta, miért nem végeztek kutyás nyomkutatást a helyszínen. A kislány apja végig együttműködő volt a rendőrséggel, csak a hazugságvizsgálatnak nem vetette alá magát. Koncz Juditot továbbra is eltűntként keresik. A törvényeknek megfelelően 2026-ig még érvényben marad a körözése. A jogszabály 5 év elteltével ad lehetőséget arra, hogy az eltűnt személyt halottá nyilvánítsák.

* * *

Elektronikus póráz, S. O. S.-hívásfunkció

Hányszor fordult már elő, hogy a zsúfolt bevásárlóközpontban vagy rendezvényen egy pillanatra elfordultak a gyermeküktől, aztán alig találták meg?

– Horváth anyukát kisfia várja a portán. Kovács Pistikét szülei várják a színpadnál – szinte nincs olyan rendezvény, ahol ne hallanánk hasonló mondatokat a hangosbeszélőből. Elég egy pillanatra nem figyelni a gyerekre, és kész a baj. Egyre többen hívják segítségül a technikát a hasonló esetek elkerülésére.

Az első rendszer, amit felfedeztünk az interneten, azt ígéri, hogy a GPS-alapú telefonos nyomkövetés segítségével a gyerek mindig biztonságban érezheti magát, mert váratlan helyzetekben a szülők a segítségére tudnak sietni, elég megnyomni egy gombot. A GPS-es gyerekkövető, avagy elektronikus póráz a szülők számára nyújt biztonságérzetet, hiszen bármikor megnézhetik a gyerek tartózkodási helyét, viselőjét viszont nem feltétlenül húzza ki a bajból.

Eltűnt gyermekek fotói a tejesdobozon. Fotó: Schmidt Andrea
Eltűnt gyermekek fotói a tejesdobozon. Fotó: Schmidt Andrea


Berendezték a 13 éve eltűnt kisfiú szobáját

Till Tamás 2000. május 20-án, szombaton 9 óra 20 perckor ment el bajai, Szőnyi utcai otthonából. A vadasparkba indult lovagolni, de azóta nem került elő. Csak a biciklijét találták meg. Az eset után nem sokkal letartóztattak egy közelben élő férfit, aki azt állította, megölte a 10 éves bajai kisfiút. A férfi később visszavonta vallomását, tagadta a gyilkosságot. Az eltűnés után egy évvel a szülőket felhívta egy ismeretlen, aki közölte, a gyermek él, ő pedig tudja, hol tartózkodik. Majd kétségek között hagyva az anyát letette a telefont. Érkezett egy levél is, amelynek hátoldalán nyomtatott betűkkel az állt: ÉLEK. Sosem derült ki, hogy ki írta. A szülők néhány éve a felújított házukban ismét berendezték a kisfiú szobáját.

Egy másik cég három az egyben karórát kínál, amely mutatja az időt, valamint telefonként és nyomkövetőként működik. Ehhez kapcsolódik az S. O. S.-hívásfunkció, valamint két olyan hozzátartozó telefonszáma, akit gyorshívó gombbal lehet értesíteni a vészhelyzetről. Az S. O. S.-gomb megnyomásával a készülék üzenetben értesíti az adott családtagot vagy barátot a segítségre szoruló tartózkodási koordinátáiról. A Child-Pro pedig egy apró nyomkövetőt kínál, amelyet ugyanúgy zsebre lehet tenni, mint a telefont, van rajta S. O. S.-gomb, ami ugyanúgy működik, mint az előző rendszer. A program akkor is jelez, ha a gyerek elhagyja a várost, a megyét vagy azt a zónát, ahol éppen tartózkodnia kellene.

* * *

Kétségbeesve keresik Madeleine-t

A 2007 májusában, 4 éves korában eltűnt Madeleine McCannnek az egész világra kiterjedő szervezett kutatás ellenére sem lelik nyomát. Natascha Kampusch nyolc, három amerikai lány tíz év után került elő.

Natascha Kampuscht 10 éves korában Wolfgang Priklopil rabolta el, és 8 évig tartotta fogva a pincéjében. 2006. augusztus 23-án szökött meg a fogságból. Elrablója aznap öngyilkos lett. Natascha Kampusch később könyvet írt a történetéből, amelyből film is készült.

Madeleine McCann 2007. május 3-án, negyedik születésnapja előtt néhány nappal tűnt el nyomtalanul a dél-portugáliai Praia da Luz főként britek látogatta üdülőközpontjából. A skót kislány két kisebb testvérével a család földszinti szállodai szobájában aludt, miközben szülei a hoteltől nem messze baráti társasággal vacsoráztak. 2013. július elején a Scotland Yard bejelentette: életben lehet Madeleine. A londoni rendőrség újrakezdte a nyomozást a portugál hatóságok által évekkel ezelőtt lezárt ügyben, és bejelentette, új bizonyítékok birtokában van. Az ügyet példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az Angliában élő szülőket gyanúsította meg. Ezt egy évvel később feloldották, a kislánynak viszont az egész világra kiterjedő szervezett kutatás ellenére azóta sem lelik nyomát.

Úton. Az elcsavargás oka lehet kalandvágy, de jellemzőbb a családi feszültség, a fizikai vagy lelki bántalmazás. illusztráció: Schmidt Andrea
Úton. Az elcsavargás oka lehet kalandvágy, de jellemzőbb a családi feszültség, a fizikai vagy lelki bántalmazás. illusztráció: Schmidt Andrea

Három lányt találtak meg élve idén májusban az ohiói Clevelandben, akik 10 éve tűntek el nyomtalanul. A lányokat három latin-amerikai férfi tartotta fogva. Az egyik lány, Amanda Berry kiszabadult a házból, és egy szomszéd segített neki, akivel felhívták a rendőrséget. Amanda Berryt előtte 2003-ban látták utoljára, 17 éves volt, amikor eltűnt. Georgina DeJesus 2004 áprilisában tűnt el, 14 évesen. Michelle Knight 2002 augusztusában, 21 évesen tűnt el. Az 50, 52 és 54 éves emberrablókat őrizetbe vették. Azóta kiderült, a férfiak fajtalankodtak a lányokkal, Amandának lánya született, de több vetélése is volt. Az ügy tárgyalása jelenleg is tart a bíróságon.

* * *

A rém tette

1998 áprilisában tűnt el a 35 éves Józsa Róbertné Almásy Judit óvónő, aki Balástya központjában, az E5-ös út mellett lévő presszóból indult hazafelé. 1998 júliusában a balástyai presszóból hazaindulva tűnt el a 18 éves Jéga Szabó Bernadett vegyiáru-eladó is. 1998 augusztusában látták utoljára a 18 éves Kovács Mónikát. 2000 májusában tűnt el Kállai Terézia. 2001. augusztus 21-én látták utoljára a 20 éves Szanka Hajnalkát. Ő is a balástyai presszóban volt, a barátjával találkozott, amikor mobiltelefonon elhívták valahova. 2004-ben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte a szegedi táblabíróság Szabó Zoltánt, a balástyai rémet, aki megbecstelenítette, megölte, elásta vagy vonat elé vetette a fent felsorolt nőket. Szabót az ügyészség öt nő megölésével vádolta, a bíróság azonban csak négy gyilkosságot tudott a vádlottra bizonyítani.

Olvasóink írták

 • 14. info 2013. július 29. 09:41
  „http://www.mme.hu/hirek/archivum/666-hirekimport511.html
  12. öreganyó 2013.07.29. 00:26 - olvasd el és megtudod! itt a link”
 • 13. szi201247 2013. július 29. 01:02
  „Az apának kötelezném a hazugságvizsgálatot, aztán meg satuba fognám a mogyoróját, egészen addig amíg mindent el nem mesél. A részletekben lukréciával értek egyet. Szerintem is az apától bűzlik a történet. Azt sem helyeslem, hogy ilyenkor a gyámhatóság alkalmazottait, a döntéshozót nem terheli semmi felelősség. Hogyan gondolták az apának adni a gyereket, hiszen nem is ismerte. És hogy a nagyszülők gyanakvása helyes volt, alátámasztja, hogy a kapcsolattartás le lett állítva. Szinte biztos, hogy nem egyenes úton jár az apa. Ki kellene utazni a nagyiéknak szétnézni, hogy miféle életet él a volt vejük a kislánnyal, ha egyáltalán vele van még. Bár kérdés, hogy mit érhetnének el ezzel?”
 • 12. öreganyó 2013. július 29. 00:26
  „Nem tudom mi ez a méreg, és hogyan szerezhető be. Mindenesetre nagyon erős lehet ha már a nyomozó
  kutya sem, mehetett a közelébe. A rendőrség első kivonuláskor mindjárt tudta mivel mérgezték az ebet.
  Aztán + már jól összetapizsgáltak mindent mit szagolt volna a kutya? A félpár fülbevaló nem utalt 1 picit
  esetleges dulakodásra? Talán szorította a fülcimpáját, és eldobta félúton? Átöltözni sem tudott, sürgősen
  kellett menni mintha a ház égett volna. A ragaszkodó apa miért csücsült a német börtönben? A büntetett
  elóéletével nem biztos, hogy ő volt a legalkalmasabb személy a gyermek nevelésére. Lehet mentegetni az
  apát,de vannak az ügynek tisztázatlan pontjai, érdekes egybeesések. Talán a nagyszülők a hiányos foga-
  zatukkal még tudták volna szeretettel nevelni családban a kislányt. A hivatal sokszor néz mint az ellenzős
  ló”
 • 11. lukrecia 2013. július 28. 20:56
  „nem tudom mi ez a mereg, de abban az idoben az elkoveton meg ki is mutathattak volna , ha idoben szelteben nyomoznak. Egyertelmu a lanyt elrabolta valaki. Ezt nem kell vitatni, hiszen minden nyom erre utal. Az apa szabadulasa utan gyorsultak fel az esemenyek. A bortonben kitanulta a "szakmat" Valoszinuleg segitsegre is szert tehetett. Szerintem megegy szemely is benne van a dologban , ha az apanak tokeletes az alibije.
  Nagyon gyenge szal, hogy az apatol fuggetlenul valaki ismeretlen, kinezte maganak az anyat, es elrabolta volna.
  Mar nem sok eselyt adnek az anya eletben maradasara, ennyi ido utan.
  Minden bortontarsat, sot azok magyar kiruccanasat ellenoriznem. Forronyomon kellettvolna azt amit mar oskovuletben nehez lesz bolygatni. Mar csak a veletlen segithet???”
 • 10. Fatboy35 2013. július 28. 20:53
  „Nem találtak vérszennyeződést de ez miért ennyire lényeges? Attól még simán elrabolhatták és megölhették.Tényeket ismerve bizonyára ez történt.Csak a rendőrnyomozó szerint nem.”
 • 9. info 2013. július 28. 19:45
  „http://www.mme.hu/hirek/archivum/666-hirekimport511.html
  Amilyen mérget használtak és ennek ellenére csak immel ámmal nyomozgattak! Már eleve azt is keresni kellett volna honnan férhettek a méreghez!! Ilyen akárki kezébe nem járhatott........”
 • 8. Poppy 2013. július 28. 12:08
  „4.Qullancs
  Lehet hogy nemigen erdekli oket,de hat bonyolultak is az ilyen esetek,turelmet kitartast logikat igenyel- tehat hozza sem fognak.Mert az ilyen esetekhez tobb eves elhivatottsag kell az pedig nincs.Egyszerubb megoldani az olyan eseteket mint xy lehuzva hagyta a kocsija ablakat a kutyanak ,es hat az felelotlenseg.Hat nem egyszerubb ilyen ugyeket megoldani?”
 • 7. marigold 2013. július 28. 11:08
  „A teljesen egyértelmű Koncz Judit-ügy nyomozásának elfuserálása azt sugallja a magyar rendőrségről, hogy pancserek gyülekezete. Pedig tudnak ők, ha akarnak, "motiváció" kérdése az egész. Lásd a szegény rendőrségi pszichológuslány ügye, vagy egy város polgármesterének a lányának esete - ezekben az ügyekben eléggé hatékonyan tudtak dolgozni.
  Koncz Judit "kétéves gyermekét és szerelmét hátrahagyva, hálóingben kerékpározott el"... Létezik ember - kivéve persze a magyar rendőrnyomozót - aki ezt elhiszi?”
 • 6. info 2013. július 28. 10:14
  „"A kislány apja végig együttműködő volt a rendőrséggel, csak a hazugságvizsgálatnak nem vetette alá magát. " Ezt nevezik együttműködésnek?! Nem semmi!”
 • 5. info 2013. július 28. 10:13
  „" karbofurannal mérgezték meg a keverék kuvaszt, amely emberre is veszélyes " Senki nem kereste, honnan juthatott hozzá a mérgező?!
  3. vmagdi 2013.07.28. 09:57 -hatóság?! lajhár emberek hada.”
 • 4. Qllancs 2013. július 28. 10:01
  „a rendőrség csak bírságol gyorshajtásért, de ezeket az ügyeket fél vállról kezelik. Mintha nem is érdekelnék őket ezek az esetek.
  Minál több idő telik el..annál nehezebb kibogozni !
  Siralmas tény: van ma Magyon olyan bűntény..amit 10...12 év után se oldottak meg !”
 • 3. vmagdi 2013. július 28. 09:57
  „az első eset: szerintem a magyar gyámhatóságot szét kellene zavarni, nem segítség egy probléma megoldásában, hanem inkább elmélyíti a problémát. Íróasztal mögött, empátiával egyáltalán nem rendelkező, az élet sokféleségét csak hírből ismerő emberek döntenek emberek sorsa felől, vagy egyáltalán nem döntenek...szomorú, és szörnyű, milyen emberek dolgoznak ma a szociális szférában”
 • 2. Mákonyaáfonya 2013. július 28. 09:50
  „Szinte tuti mi történt...csak nem lehet bizonyítani!”
 • 1. M.Aurelius 2013. július 28. 09:28
  „Semleges szemmel nézve is félelmetes esett, mint az első nagy hírű eltűnés F. Helga idején. Azóta sincs meg.
  Bízni lehet, mást nem.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valóságmotívumok és víziók: 15 éves Pintér Béla és Társulata

Új darabot készít Pintér Béla, miközben könyvét tavasszal adták ki, és egy drámája most Kínában is megjelenik. Tovább olvasom