Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Öngyilkos merénylők: mások mellett magukat is ölik

Nyugatról érkezik a merénylők jó része. A külpolitikai szakértő félreértelmezett romantikáról, a pszichológus lázadásról beszél.
Az életösztönt is kikapcsolják egy "jó ügy" érdekében az öngyilkos merénylők: nem telik el hét, hónap, hogy ne szerepeljenek a hírekben férfiak, nők, gyerekek, akik valamely terrorszervezet nevében ölték meg magukat sok más áldozat mellett. Kik ők, mi motiválja őket, honnan jönnek? Sokan épp Nyugatról: a külpolitikai szakértő félreértelmezett romantikáról, a pszichológus lázadásról beszél.

Az öngyilkos merénylőkből hatalmas az utánpótlás: tetemes részüket bevándorlók kiábrándult, nyugaton felnőtt gyermekeiből, unokáiból toborozzák a terrorszervezetek. A befogadó államok ettől persze nem
Az öngyilkos merénylőkből hatalmas az utánpótlás: tetemes részüket bevándorlók kiábrándult, nyugaton felnőtt gyermekeiből, unokáiból toborozzák a terrorszervezetek. A befogadó államok ettől persze nem túl boldogok. A Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen, a PEGIDA német mozgalom támogatói tüntetnek Drezdában 2015. január 12-én. Az Angela Merkel német kancellárt muzulmán fejkendőben ábrázoló kép feliratának jelentése: "Merkel asszony, itt van a nép!"
Fotó: MTI/AP/Jens Meyer

Öngyilkos merénylőnő, egy Moszkvában élő, dagesztáni születésű tinilány robbantott egy isztambuli rendőrőrsön - tavaly állt az Iszlám Állam szolgálatába. A hír ugyanaznap jelent meg a világsajtóban, amikor Párizsban az Al-Kaidára hivatkozva mészárolt egy harmincas testvérpár a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztőségében. Szinte nem telik el hét, amikor ne robbantaná fel magát valaki hit vagy eszme nevében. Férfi, nő, gyerek - január közepén a Boko Haram afrikai iszlám terrorszervezet használt fel tízéves kislányt egy merénylethez a nigériai Maiduguri városában. Legalábbis tízévesnek látszott, mielőtt működésbe lépett a testére erősített pokolgép.

Válság és szélsőség

Az eszme a szentély

A latin "fanum" szó, amelyből a fanatizmust eredeztetik, szentélyt, templomot jelent. Az eszme, amelyben vakon hisznek, lehet Isten, a tudomány vagy más – a lényeg, hogy az az egyetlen igazság az olyan merénylők, mint a szélsőjobboldali Anders Gehring Breivik gondolkodásában, foglalta össze dr. Pintér Judit Nóra. Amit ők tesznek, az nem bűn: ők hősök, akik az igazság nevében cselekszenek, vélik a fanatikusok. Ha meg tudják győzni magukat, a bűntudat kiiktatódik. Ha valaki merényletre adja a fejét, az nem veszi emberszámba, dehumanizálja az ellenséget. Ezért nincs bűntudata a gyilkosságok miatt.
- Minden olyan helyzetben, amelyben depriváció, ínség, nélkülözés lép fel, könnyebben fanatizálhatók az emberek. Ezért is erősödnek a szélsőségek válságos helyzetekben. Csak a vallás, az eszme marad a nyomor mellett, és nagy vonzerővel bír egy erős vezető, csoport. Végre ki lehet valakit-valamit kiáltani felelősnek a szenvedésért - általában a Nyugatot - mondja dr. Pintér Judit Nóra, a SZTE BTK Személyiség-, Klinikai és Egészségpszichológiai Tanszékének adjunktusa. A Boko Haram ragadványnevet például úgy is értelmezik: a nyugatosodás szentségtörés, a nyugati oktatás bűn. Gondolnánk, a legelkeseredettebb nincstelenek fegyvere az öngyilkos merénylet. A számok azonban azt mutatják, hogy nem csak afrikai, ázsiai országok szegénységben tartott népe lehet igazán elkeseredett: feltűntek a globalizáció Nyugaton született vesztesei is. Az Iszlám Államhoz, amelynek érdekszférája egyes térképek szerint még Magyarországot is magában foglalná, minden eddiginél több nyugati "önkéntes" csatlakozott.

- A jelenlegi tudásunk szerint a világ szinte minden országából utaztak ki emberek, hogy harcoljanak az Iszlám Állam oldalán. Legalább ezer brit és közel ezer francia állampolgár erősíti a terrorszervezetet. A német adatokat a közelmúltban tették közzé: 650 német állampolgár harcol az IÁ soraiban, 100 hazautazott, 60 meghalt a harcokban - tudtuk meg Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőtől. Ami az iszlám államokat illeti, a legtöbb ember, beleértve az öngyilkos merénylőket is, abból a két államból állt az IÁ katonái közé, ahol relatíve demokrácia van. Tunéziából háromezren, Marokkóból is több ezren csatlakoztak a szervezethez. Ezeket a fiatalokat - mert többnyire fiatalok csatlakoznak – a hitszónokok abszolút mértékben befolyásolják - foglalta össze a szakértő. A szervezet ügyesen használja toborzásra a fiatalok kedvelt információs csatornáit is: az internetes közösségi oldalakat, a YouTube videomegosztó csatornát.

Nem találják a helyüket

Úgy tűnik, e merénylőkből korlátlan az utánpótlás. Európában is egyre több ember érzi magát a globalizáció vesztesének, aki egy senki, képtelen "karriert csinálni", nincs rá szükség. Megkeresi ő is a felelőst, és megtalálja a társadalmat, amelyben él: a globalizált világban az emberiség jó része nem találja a helyét.

Résztvevők az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet zászlóival az Iszlám Állam szunnita szélsőséges csoport melletti tüntetésen az észak-iraki Moszulban 2014. június 16-án. Az afrikai Boko Harammal kieg
Résztvevők az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet zászlóival az Iszlám Állam szunnita szélsőséges csoport melletti tüntetésen az észak-iraki Moszulban 2014. június 16-án. Az afrikai Boko Harammal kiegészülve ez a hármas szerepel a legtöbbet a hírekben terrorakciókkal, öngyilkos merényletekkel.
Fotó: MTI/AP

- Elmegy a fiatal az IÁ-hoz, ahol széttépik az útlevelét, és úgy érzi, valaki lett. Fiatal lányok is csatlakoznak, mert hisznek ebben a rendszerben. Szeptember 11. terroristái közül a legismertebbek Hamburgból, a világ egyik legélhetőbb városából indultak el az USA-ba – hívta fel a figyelmet Nógrádi György. A csatlakozók jó része harmadik-negyedik generációs Európában, de nem tud, és/vagy nem akar integrálódni. Se nyelvtudás, se szakma: a kitörés vágya mozgatja őket. Lázadás, romantika, a Jó legyőzi a Rosszat: na és mi lehet romantikusabb egy új, világhódító alakulat létrehozásánál a középkori iszlám kalifátus nyomán? Küzdeni a jó célért, a mártíromságot is vállalva? Egy átlagos vagy átlagon aluli képzettségű, lelkes és fanatikus fiatalnak nehéz megmagyarázni, miért nem lehet megvalósítani az iszlám kalifátus eszméjét a 21. században. A halált választja, és ezzel úgy érzi, tett egy lépést a győzelem felé.

Jellemző, hogy ezek a fiatalok bevándorló szülők gyermekei, akik nyugatra mentek a jobb élet reményében, és mindent megtettek a beilleszkedésért. A kamaszok lázadnak, a szülők, nagyszülők beilleszkedését úgy értelmezik, hogy megtagadták a gyökereiket, a kultúrájukat. Agresszívan azonosulnak a megtagadottnak vélt kultúrával, és elmennek a szélsőséges ideológia felé – így jellemezte sok nyugati merénylő hátterét dr. Pintér Judit Nóra. Gyakran maguk a szülők is meglepődnek rajta, mit tettek a gyerekeik. Nem csak Nyugaton: Nógrádi György egy tunéziai középosztálybeli családot hozott fel példaként. Fiuk élte az átlagos fiatalok életét, csajozott, focizott, néha bulizott. Elkezdett járni egy szalafita mecsetbe, ahol alig egy év alatt átprogramozták az agyát, és öngyilkos merénylőként halt meg.

A csoport nyomása

Novemberben a Terrorelhárítási Központ (TEK) állította meg, és adta át a holland hatóságoknak azt a 16 éves holland lányt, aki Magyarországon keresztül akart eljutni Szíriába, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. A marokkói származású lány kész lett volna fegyverrel harcolni, terrorcselekményeket elkövetni. Az IÁ a közelmúltban jelentette be: állampolgárokat küld vissza az "anyaországukba", hogy ott – akár öngyilkos – merényleteket hajtsanak végre. Az adott ország állampolgárai, tökéletes nyelv- és helyismerettel: a terv feladja a leckét a nyugati titkosszolgálatoknak. Az eddigi vizsgálatok szerint egységes terrorista személyiségtípus, jellem sem megkülönböztethető, gyakorlatilag tűt keresnek a szénakazalban. Pszichopatákat sem érdemes keresniük, hiszen a terroristák körében a kutatások szerint még talán kicsivel alacsonyabb is a mentális betegségek aránya, mint az átlag népességben. A szélsőséges vallási nézetek és az erőszak között sincs egyértelmű összefüggés. Ellenben a terroristák jó részét érte gyermekkorában olyan élmény - bántalmazás, zaklatás, elhanyagolás stb. -, amely miatt a világot igazságtalannak élte-éli meg.Ahogy az imámok által befolyásolt fiatalok mutatják, a csoportnyomás is nagyot lök rajtuk a rossz úton. A tizen-huszonéves kamaszoknál, fiataloknál a szülői hatás általánosságban is háttérbe szorul a választott csoportok, barátok befolyása mellett. Marc Sageman pszichológus, a CIA korábbi műveleti tisztje 172 muszlim terrorista személyiségjegyeit vizsgálta egy tanulmányában, és megállapította: a vizsgált mintának 68 százaléka csatlakozott dzsihádista csoportokhoz a baráti kapcsolatai miatt. Elégedetlen a világgal, keresi önmagát – és a "jó barátok" megmutatják az utat.

Az amerikai hadsereg közel-keleti és a közép-ázsiai térségért felelős Középső Parancsnokságának (CENTCOM) Youtube-fiókja január 12-én, miután az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet nevében fellépő hacke
Az amerikai hadsereg közel-keleti és a közép-ázsiai térségért felelős Középső Parancsnokságának (CENTCOM) Youtube-fiókja január 12-én, miután az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet nevében fellépő hackerek feltörték. A CENTCOM Twitter-fiókja is hackertámadás áldozata lett, a parancsnokság mindkét érintett közösségimédia-szolgáltatását felfüggesztette. A CENTCOM volt az iraki és az afganisztáni hadműveletekért felelős amerikai parancsnokság, amely jelenleg az IÁ állásai ellen Irakban és Szíriában folytatott légicsapásokat irányítja. Az IÁ-ra jellemző, hogy a szervezet aktívan és jól használja az internetet, a fiatalok által kedvelt közösségi médiát: elsősorban toborzásra.
Fotó: MTI/EPA/CENTCOM

Élvezi, ha bánt

Természetesen pszichopaták is vannak a tömeggyilkosok között, de az más lapra tartozik, mondta a pszichológus. Az antiszociális személyiségzavar, a pszichopátia első jelei már 3-4 éves korban mutatkozhatnak, de 18 éves kor alatt nem adnak ilyen diagnózist. Ezek a gyerekek tudnak nagyon is bájosak lenni, ha el akarnak érni vele valamit, és tudják, hogy manipulálhatják a felnőtteket. A másik ilyen jel az önmagáért végzett agresszió. A reaktív agresszió az, amikor valamire választ adunk vele, például megbántanak, és visszaütünk. Ezt fiziológiás izgalom is kíséri. A proaktív agressziónál az alany kezdeményez, az agresszió öröméért teszi, és nem él át stresszt. A pszichopata nem képes az empátiára. Nem tanul, nem szeret, nem szorong. Nem érzékeny a jutalomra és a büntetésre. Antiszociális magatartáshoz vezethet az is, ha egy ember soha nem kapott elég szeretetet, bántalmazó családban vagy árvaházban nőtt fel, mert nem tanul meg szeretni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyilkosság szórakozásból?

Noha Rudolphe Töpffer 1827-ben készítette el a képregény ősének tekinthető illusztrált történetét. Tovább olvasom