Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Párosodás után némelyik tengeri csiga eldobja péniszét

Ám 24 órán belül újabbat növeszt - figyelték meg japán tudósok.
Némelyik tengeri csiga egyszeri használat után egyszerűen ledobja péniszét, ám 24 órán belül újabbat növeszt - figyelték meg japán tudósok.

Ezt a szokatlan párzási viselkedést a hermofrodita (hímnős) Chromodoris reticulata fajnál figyelték meg, amelynek példányait a csendes-óceáni Okinava szigeténél gyűjtötték be.

"Egyetlen más állat sem ismert arról, hogy többször is eldobható hímvessző segítségével párosodjon" - írták a japán kutatók a brit tudományos akadémia Biology Letters című tudományos szaklapjában szerdán közzétett tanulmányukban.

A Szekizava Ajami vezette kutatócsoport tagjai a begyűjtött egyedeket kettesével tartályokba helyezték. Ezek az állatok szimultán hermafroditák, azaz olyan egyedek, amelyekben mindkét nem nemi szervei jelen vannak, és egyidejűleg mindkettőt képesek használni.

Párosodás után némelyik tengeri csiga eldobja péniszét.
Párosodás után némelyik tengeri csiga eldobja péniszét.

A tudósok összesen 31 párosodást figyeltek meg, amelyek pár másodperctől néhány percig tartottak, majd a tengeri csigák eltávolodtak egymástól, és 20 perccel később pedig "lehullatták" hímvesszőjüket.

A szakemberek a csigák belső felépítését alaposan tanulmányozva megállapították, hogy az állatok péniszének nagy része testükben spirálszerűen tekeredik. Ennek alapján képesek összesen három himvessző-hosszúságot belsejükben "raktározni", és 24 órán belül egy újabb péniszt növeszteni. Azt is megfigyelték, hogy az állatok legfeljebb háromszor voltak képesek párzani, az aktusokat egy-egy nap választotta el egymástól. Az "eldobhatóságra" minden bizonnyal azért van szüksége a csigának, mert pénisze tüskés, így "nehéz" lenne számára visszahúzni. A kutatók a tüskékben spermiumot találtak. A csigák péniszén lévő tüskék egyébiránt vélhetően azt szolgálják, hogy eltakarítsák a többi partner által hátrahagyott spermákat.

A tengeri csigán kívül még számos állatról ismert, hogy "megválnak" testük valamely részétől, a kutatók azonban úgy vélik, hogy a Chromodoris reticulata az első olyan ismert faj, amely képes nemi szervét visszanöveszteni.

Olvasóink írták

  • 2. Emberségetavilágnak 2013. február 14. 16:06
    „Dobd el, hátha kinő egy új!
    Próba-szerencse....”
  • 1. Jozsoci 2013. február 14. 15:38
    „Az orvostudomány sehogy sem áll. Nekem is kéne egy új!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy éve kifogástalanul üzemel a Masat-1

Az első magyar fejlesztésű műhold egy év alatt ötezerszer kerülte meg a Földet, több mint ötmillió… Tovább olvasom