Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Pio atya stigmái: szent volt vagy csaló?

Ötven éven keresztül ő volt Itália kedvenc szentje. Pio atya higgadt nyugalommal vette tudomásul vérző stigmáit – azokat a jeleket, amelyek a keresztre feszített, szenvedő Krisztus kezén és lábán is ott voltak. VIDEÓVAL
A zarándokok évről évre összesereglenek annál a kolostornál, ahol Pio egy egyszerű kis cellában élt Dél-Olaszország mélyén. Népszerűségét és elismertségét megerősítette az is, hogy Piot minden idők legnépszerűbb pápája, II. János Pál szentté avatta.

Rendkívüli fordulat, épp öt évvel a szentté avatását követően olyan dokumentumok kerültek napvilágra, amelyek arra engednek következtetni: a szakállas szent nem volt más, mint csaló.

Vitatott könyvében egy olasz történész, Sergio Luzzatto azt állítja, hogy az atya stigmái egyáltalán nem voltak rejtélyes képződmények, hanem saját maga okozta őket. Egy, a Vatikán archívumában fellelt dokumentum alapján Luzzatto arra a következtetésre jutott, hogy a pap tiszta karbolsavat használt, hogy sebeket égessen a testébe.

A hívőknek persze ez a vád nem más, mint szentségtörés. És ott van a többi bizonyság: először is a pápa csalhatatlan, és Pio élvezte II. János Pál bizalmát. A pápáról egyébként azt tartották, nagyon körültekintően hozza meg döntéseit a szentté avatás kérdésében. Nem beszélve arról a tényről, hogy Pio a katolikus világban roppant nagy népszerűségre tett szert.

A szakállas szent nem volt más, mint csaló?
A szakállas szent nem volt más, mint csaló?

Azonban az is igaz, hogy Pio atya nem volt ám mindig ilyen népszerű a Vatikánban! Pletykák keringtek róla, miszerint semmibe veszi szerzetesi fogadalmát, a cölibátust, és rendszeresen együtt hált egy nővel. Mások tudni vélték, hogy egy másik fiatal nőt bűnre csábított, méghozzá a gyóntatószékben. Az egyházi hatóságok megtettek minden tőlük telhetőt sok éven át, hogy kedvét szegjék annak az imádatnak, amely mindig is körülvette a hipnotikus erejű papot. Sikertelenül.

Pio 1968-ban, 40 évvel ezelőtt halt meg. Azóta is rengeteg követője akad világszerte. Az olasz hírességek rajonganak érte. Legbuzgóbb híveinek sorában található Sophia Loren színésznő, és a vak tenor, Andrea Bocelli is. Továbbá Pio atya védőszentje az összes olasz taxisofőrnek. Városának, San Giovanninak a lakói pedig az atyát szűz Mária után a második helyre sorolják.

Míg a legtöbb szent csupán néhány természetfeletti képességgel rendelkezik, Pio atya ennél sokkal többre volt képes: rózsa- és viola illat vette körül, a viták során meggyőző ereje volt, legyőzte a betegségeket és prófétaként megjósolta a jövőt. Továbbá az ördöggel birkózott a cellájában, és a hozzá gyónásra érkezők bűnét felsorolta, még mielőtt azok megszólaltak volna. És ami a legfigyelemreméltóbb: Pioról azt feltételezik, hogy megadatott neki az úgynevezett bi-lokáció ajándéka, vagyis azé a képességé, hogy egy időben két különböző helyen legyen. Azt mesélik róla, hogy miközben szülővárosának templomában imádkozott, képes volt megjelenni az égben, és megakadályozni amerikai bombázó repülőgépeket, hogy ledobják rakományukat.

A negyven évvel ezelőtt elhinyt Pio atyának még mindig rengeteg követője akad világszerte.
A negyven évvel ezelőtt elhunyt Pio atyának még
mindig rengeteg követője akad világszerte.

Pio eredeti neve Francesco Forgione. 1887-ben született földműves családban. Itália északi partjainál éltek, Foggiaban. A szegény iskolás fiú 15 éves korában lépett be a kapucinus rendbe, mert látomása erre ösztönözte. Már fiatal férfiként állandóan szenvedett azoktól a sebektől, amelyeket vezeklésként okozott magának. 23 éves korában tuberkolózist diagnosztizáltak nála, de csodával határos módon életben maradt. Ebben az időben jelentek meg a vérző stigmák Pio atya testén, és a fiatal pap ekkor lett híres Itáliában.

1918. október 22-én lelki tanácsadójának írt levelében számolt be a vele történtekről. - Múlt hónap 20-án a templomban, miután misét celebráltam, megadtam magam a rám törő álmosságnak, és szerettem volna aludni egyet. Hirtelen hatalmas béke töltött el, aminek teljesen átadtam magam. Ez az érzés minden mást elhomályosított, és átmeneti nyugalmat adott nekem a zűrzavarban. Mindez egy pillanat alatt történt. Miközben ez lejátszódott, magam előtt láttam egy titokzatos személyt. A kezéből, a lábából és az oldalából vér csöpögött. A látvány megrémített, és amit abban a pillanatban éreztem, az leírhatatlan. Azt gondoltam, mindjárt meghalok, és valóban meg is haltam volna, ha az Úr nem lép közbe, és nem erősíti meg a szívemet, ami majd szétrobbant a mellkasomban. A látomás eltűnt, és én arra eszméltem, hogy a kezeimből, a lábaimból és az oldalamból csöpög a vér. Képzelje el a szenvedést, amit azóta szinte minden nap megtapasztalok.


Pio atya - zenére mozduló képeken.


Pio atya sebei élete végéig véreztek. A seb édes, a violáéhoz hasonló illatot árasztott. A sebek nem gyógyultak, és Pio több mint negyed liter vért veszített naponta. Ez a drámai és érthetetlen esemény féltékenységet váltott ki az emberekből, és sokan kételkedtek Pio rejtélyes stigmáiban. Az egyházi vezetők is.

1919-ben, egy évvel azt követően, hogy Pio stigmái vérezni kezdtek, Maria De Vito azt állította: hogy a pap nagybátyjától karbolsavat vásárolt, és titoktartásra kérte őket. A fiatal nő egy patikus unokahúga volt. Maria terhelő tanúvallomását a helyi érsek bizonyítékként adta elő a Vatikánban, mert nagyon aggódott a Pio körül kialakult kultusz miatt. Végül a Szentszék kijelölt egy orvost, hogy vizsgálja meg az atya folyamatosan gennyesedő sebeit. Az orvos a jelentésében azt írta: természetes magyarázatot nem talál a sebekre, úgy vélte, azokat Pio mesterségesen okozta magának.

Az egyházi hatóságokat tehát nem sikerült meggyőzni arról, hogy Pio stigmái valódiak. Ezért azt javasolták neki, hogy hordjon ujjatlan kesztyűt és eltiltották attól, hogy misét celebráljon. De az atyának nem volt szüksége védelemre a benne hívőkkel szemben. A zarándoklatok folytatódtak, a világ minden tájáról érkeztek az emberek San Giovanni-ba. 26 év telt el, mire újra misézhetett. Ekkora már elég pénz gyűlt össze ahhoz – a világ minden tájáról érkező adományokból – hogy az annyira vágyott helyi kórházat megépítse. S bár a Vatikán továbbra is szkeptikus maradt, imádói, különösen a nők, minden miséjén jelen voltak, és a gyóntatószék előtt is tömegek álltak sorba. Néhány híve ollót csempészett be a templomba, hogy emlékként megszerezze a ruhája egy darabját.

Pióra.
Pióra.

Nem maradtak távol a csalók sem. Egyesek a városba érkező hívek pénzét már a vasútállomáson kicsalták: garanciát vállaltak arra, hogy az atya meg fogja hallgatni a gyónásukat. Mások kötszereket itattak át csirkevérrel, és azokat árulták a templomtéren, mintha Pio véréről lenne szó.

Pio atya életének legutolsó éveibe szinte alig evett. Az orvosokat bámulatba ejtette, hogy a napi vérveszteség és az éhezés mellett életben maradt. Emellett folyamatosan magas láz gyötörte. A testhőmérséklete olyan magas volt, hogy egy hagyományos lázmérő alkalmatlan volt a mérésére és az orvosok olyat szereztek neki, amit a lovaknál használtak. Voltak rémisztő epizódok is: rohamok törtek rá, és az ördöggel birkózott. Pio atya egészsége olyan törékeny volt, hogy az orvosok azt állították: már régen meg kellett volna halnia. Ehelyett azonban egészen 81 éves koráig élt, és egészen haláláig jövendölt.

Időközben egyre több bizonyíték került elő azt erősítve, hogy Pio atya szent: például akkor, amikor az orvosok egy csepp vért sem találtak Pio holttestében. A halála után azonnal a rejtélyes sebek, amelyeket ötven éven át viselt, tökéletesen begyógyultak és még sebhely sem maradt utánuk. 2000-ben, amikor János Pál Pápa szentté avatta, a kételkedők végre elhallgattak.

Pio tehát csaló volt? Bármi is legyen a válasz, emberek milliói követik őt még ma is, és hisznek abban, hogy szentté avatása igazságot szolgáltatott a több évtizedes vita során.

Olvasóink írták

  • 3. Hmmm... 2010. február 03. 07:26
    „Javitanek: Nem vagyok vallasos.”
  • 2. Hmmm... 2010. február 03. 07:24
    „Me, vagyok vallasos, megis azt mondom, teljesen mindegy ma mar, hogy ha csalo is lett volna. Addig, mig embereket boldogga tesz valaki es lelki bekejuket egyensulyban tartja es nem csal ki hatalmas osszegeket, hasznara valik a nagy tarsadalomnak. Az az igazan bunos cselekedet, ha valaki negativ dolgokat kepes vegrehajtani masok megtevesztesevel, es az eredmeny lattan meg cinizmusra is fakad!”
  • 1. sarimarton 2010. január 11. 19:11
    „Na, ezt is egy mélyen hívő katolikus írta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszéves mélyponton a hó az Alpokban

Drámaian csökkent a hómennyiség az Alpokban az elmúlt 20 évben, állapították meg svájci kutatók. A jövőben sincs sok esély arra, hogy visszaáll a korábbi helyzet. Tovább olvasom