Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Rekonstruálták a középkori lovag arcát

Rekonstruálták annak a középkori lovagnak az arcvonásait, akinek földi maradványait a skóciai Stirling várában tárták fel.
A lovag, akit a XIII. vagy a XIV. században gyilkoltak meg, kilenc másik személlyel együtt aludta örök álmát. Földi maradványaikat még 1997-ben fedezték fel a várkastély királyi kápolnájában. Két gyermek is volt közöttük - olvasható a BBC News hírei között.

A szakemberek feltételezése szerint a lovag a skót függetlenségi háborúk során veszíthette életét. Mivel a várkastély sokszor cserélt gazdát, a lovag egyaránt lehetett skót, angol vagy akár francia is.

Richard Strachan, a várat fenntartó Historic Scotland műemlékvédelmi szervezet vezető régésze szerint a lovag igen erős testalkatú nemesember volt. "Testalkatát tekintve modernkori hivatásos rögbijátékosra emlékeztet. Kora gyermekkora óta tanították a fegyverforgatásra, és ideje java részét a nyeregben tölthette" - mondta.

A Historic Scotland további vizsgálatoknak kívánja alávetni a 10 csontvázat, hogy többet megtudjanak az itt nyugvó személyekről.

A kutatásokat irányító Jo Buckberry, a Bradfordi Egyetem antropológusa szerint a csontvázak 1997-es megtalálása óta a tudomány nagyot lépett előre, így a legkorszerűbb vizsgálati módszerekkel sokkal több megtudható ezeknek a személyeknek a származási helyéről, életviteléről, illetve haláluk okairól.

Mint kiemelte, a csoport már a temetkezési hely miatt sem szokványos. Végső nyughelyük arra utal, hogy magas rangú személyekről van szó, akik rendkívüli körülmények között, valószínűleg ostrom alatt veszíthették életüket.

A lovag arcrekonstrukciója, valamint a kutatások egyéb eredményei annak az állandó kiállításnak lesznek a részei, amely jövő tavasszal nyílik meg a várkastélyban.

Stirling Skócia az egyik legnagyobb és mind építészetileg, mind történelmileg legfontosabb vára. Az erődítmény egy vulkanikus eredetű szikla, a Castle Hill (Várdomb) tetején épült. Három oldalról kiváló védelmet nyújtó meredek sziklák határolják. Mivel a Forth folyó átkelőjénél épült, a kezdeti időkben stratégiailag fontos szerepe volt.

A XIII. században I. Edward angol király skóciai hadjárata során Stirling várát is megostromolta. Egyes történészek szerint ekkor használták először a Warwolf (hadi farkas) nevű, valaha épített legnagyobb kőhajító gépezetet.

A vár még jó néhány ostromot átélt a skót függetlenségi háborúktól 1746-ig, amikor Bonnie Prince Charlie, Stuart Károly Eduárd jakobita csapatai sikertelenül próbálkoztak a bevételével. Több skót királyt és királynőt koronáztak meg a vár falai között, köztük 1743-ban Stuart Máriát is.

Olvasóink írták

 • 9. SP 2010. május 21. 21:59
  „Eltűnt.”
 • 8. allwin 2010. május 21. 08:40
  „Vajon aki bekkantintja, hogy "képes hírek" rovat, azt miért nem zavarja, hogy nincs hozzá kép?”
 • 7. bélás 2010. május 20. 13:39
  „a DM cserélhetne gazdát”
 • 6. Csirén 2010. május 20. 11:24
  „Vajon miért csak a koponyát látjuk a DM-ben?
  Köszi achilleus.”
 • 5. sima 2010. május 19. 22:08
  „1. Köszönjük hogy megosztottad velünk az infót....

  Hááát.....mit mondjak , nem egy bizalomgerjesztő pofa.”
 • 4. emzsr 2010. május 19. 20:48
  „Köszi, Achilleus, én is hiányoltam a képet.”
 • 3. SP 2010. május 19. 16:49
  „1. hozzászólás achilleus 2010.05.19. 15:09
  kösz, érdemes volt megnézni”
 • 2. Cactus 2010. május 19. 16:30
  „jaaaaaaa...hogy már ott tartunk, hogy a lényegi részt nem is az ´újság´ (SZL), hanem az egyik olvasó, nevezetesen Achilleus közli a többi érdeklődővel ??? ... kösz Achilleus ;)”
 • 1. achilleus 2010. május 19. 15:09
  „http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/scotland/tayside_and_central/8687199.stm”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét megfejtették Mona Lisa mosolyát

Ismét megfejtette valaki Mona Lisa mosolyát: egy osztrák pszichológus állítja, hogy a rejtélyes nő… Tovább olvasom