Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

Rekonstruálták az ősmadarak tollszínét

Amerikai kutatók fémnyomok alapján rekonstruálták a dinoszauruszok korában élt ősmadarak tollazatának mintázatát.

Egy amerikai kutatócsoport (SLAC National Accelerator Laboratory) az egyik legősibb csőrös madár, a Confuciusornis sanctus 120 millió éves kövületében réznyomokat talált. A réz lényeges szerepet játszik a barna és fekete festékanyag keletkezésében.

A kutatók speciális röntgentechnikával vizsgálták a kövületeket, eredményeiket a Science című folyóiratban tették közzé a Der Standard internetes kiadásának (www.derstandard.at) ismertetése szerint. Kimutatták, hogy a nyakon lévő pehelytollak, valamint a szárnyvégek és a két hosszú faroktoll végei több rezet tartalmaztak, ezáltal pedig valószínűleg sötétebbek voltak, mint a tollruha többi része. A réz az eumelanin festékanyag termeléséhez szükséges, amely többek közt az emberi hajnak, a hüllők bőrének és a madártollaknak a sötét színezetéért felelős. A Confuciusornis sanctus kövületén kívül a kutatók a Gansus yumenensis ősmadár több mint 105 millió éves fosszíláját is megvizsgálták, és ma élő madarak tollazatával hasonlították össze.

A Confuciusornis sanctus kövületében cinket, rezet és kalciumot is kimutattak. Az egyik röntgenfelvételen például látszik a cink eloszlása a madár körüli kőzetben. Kalciumot többek közt a csőrben és a csontvázban találtak, ami a tudósok szerint jó állapotban fennmaradt csontszerkezetre utal.

A speciális eljárás révén a kémiai elemek fluoreszkálni kezdenek, így válnak láthatóvá. A kutatók korábban a kövületekben már találtak melanoszómákat, amelyekben a festékanyagok keletkeznek és tárolódnak. Alakjuk alapján következtetni tudtak az esetlegesen bennük rejlő színekre.

Olvasóink írták

  • 2. Cactus 2011. július 04. 21:05
    „http://derstandard.at/1308680122060/Palaeontologie-Gefiederfaerbung-von-Voegeln-aus-dem-Dino-Zeitalter-rekonstruiert

    ;)”
  • 1. Cactus 2011. július 04. 21:02
    „kép? :´(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hányan írták a Bibliát?

Izraeli szoftverfejlesztők egy új szövegelemző algoritmussal próbálják kideríteni, hogy vajon hány… Tovább olvasom