Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Száraz talaj felett alakulnak ki inkább a nyári zivatarok

A nyári délutáni zivatarok elsősorban száraz területek felett alakulnak ki a korábbi feltételezésekkel ellentétben. A megdöbbentő eredményre egy nemzetközi kutatócsoport jutott.
Az angliai Wallingfordban lévő Ökológiai és Hidrológiai Központ és a Bécsi Műszaki Egyetem vezetésével elkészült tanulmányhoz a szakértők a talajnedvességre vonatkozó globális műholdas adatokat elemezték. Az eredmények összegzését a Nature című szaklapban mutatták be.

A talajnedvesség és az úgynevezett konvektív csapadék összefüggéseit vizsgálták a tudósok. Konvektív csapadék elsősorban forró napok délutánján következik be, amikor felforrósodnak a légtömegek, merőlegesen felfelé szállnak, nagy esőfelhőket képeznek, majd az eső viszonylag kis területre zúdul le.

Ilyen esőrendszer csaknem mindenhol előfordul a világban, nyáron Közép-Európában is.

Eddig a szakértők úgy vélték, hogy a nedves talaj felett több víz párolog el és ez járul hozzá a konvektív csapadék kialakulásához. Azaz ahol több a nedvesség, ott több a csapadék, ahol száraz a terület, ott ritkább az eső is.
A különböző műholdak adatainak elemzése azonban más képet adott, a kutatók egyelőre nem tudják, mivel magyarázható a jelenség.

Wouter Dorigo, a bécsi egyetem munkatársa szerint az állhat a háttérben, hogy a száraz talaj felett könnyebben felmelegszik a levegő, így felfelé irányuló mozgása is intenzívebb.

A kutatók abban mindenesetre megegyeznek, hogy az új ismereteknek hatása lesz a jelenleg használt időjárási és klímamodellekre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriási aszteroida száguld el a Föld mellett hajnalban

Óriási aszteroida, a 2012 QG42 száguld el a Föld mellett péntek hajnalban. Tovább olvasom