Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Szuperhold lesz szombaton!

Az idei év legfényesebb és legnagyobb holdtöltéje lesz szombaton.
A szuperholdnak is nevezett jelenség akkor következik be, amikor égi kísérőnk perigeumba, azaz pályáján legközelebb kerül bolygónkhoz. A Hold mindössze 356 995 kilométerre halad el a Föld mellett, holott az átlagos távolság 384 402 kilométer. A legutóbbi szuperhold 2011 márciusában volt - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

Ráadásul nemcsak a legkisebb távolság esik egybe a holdtöltével, hanem az idén ez a legrövidebb perigeum. Mivel a Hold pályája nem tökéletes kör alakú, a perigeum távolságában 3 százalékos ingadozás figyelhető meg. Ennek köszönhetően a Hold fényessége a szokásosnál 16 százalékkal lesz nagyobb. November 28-án viszont, amikor a holdtölte az apogeummal esik egybe, vagyis égi kísérőnk pályáján a lehető legnagyobb távolságra kerül a Földtől, a Holdat szokatlanul kicsinek és homályosnak látjuk majd.

A tudósok szerint a szuperhold ellenére sem kell tartani rendkívüli eseményektől. A Hold és a Föld közötti távolság kis változásai nem elegendők ahhoz, hogy földrengést, vagy extrém árapály jelenséget váltsanak ki.

"Legfeljebb a szokásosnál alacsonyabb apályt és magasabb dagályt észlelhetünk. A perigeumban a Hold most 42 százalékkal nagyobb árapály-erőt fejt ki, mint két héttel később, amikor apogeumba kerül" - ismertette Joe Rao meteorológus, a Space.com szakírója.

Olvasóink írták

 • 3. Emberségetavilágnak 2012. május 07. 18:08
  „1. Queenmargareth 2012.05.03. 18:44
  Te is Rák vagy?”
 • 2. nyomdasz63 2012. május 03. 22:28
  „Szombat...holdtölte...szuperhold...hmmm!!!
  Hajnalban horgászni...este/éjjel"huncutkodni"kell!xD”
 • 1. Queenmargareth 2012. május 03. 18:44
  „gyönyörű lesz; én sosem tudok aludni holdtöltekor és előtte egy-két nappal, mert annyira kihat rám. De imádom a Holdat:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lencsevégre kaptak egy ˝csillaggyilkosságot˝

Első ízben sikerült lencsevégre kapni egy falánk fekete lyuk "gaztettét", amely egy balvégzetű… Tovább olvasom