Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Túl feltűnőek a költéshez a vörösfejű lile hímjei

Csak éjszaka költik a tojásokat a vörösfejű lile hímjei - nem lustaságból, hanem mert túl ékes tollaik nappal a fészekhez vonzanák a ragadozókat.
Az utódok költését ezért nappal a vörösfejű lile (Charadrius ruficapillus) tojója végzi, dísztelen tollazatával ugyanis növeli a fészekalja túlélési esélyeit - derült ki Clemens Küpper, a Grazi Egyetem zoológiai intézetének munkatársa kutatásából.

A szakértő hím madarak utánzatával végezte vizsgálatait. Azoknak a fészkeknek, amelyekre nappal a szolid színezetű tojók vigyáztak, lényegesen jobbak voltak a túlélési esélyeik, mint azoknak, amelyek mellé a színes tollazatú hímek mását állították - magyarázta Küpper.

"Nappal elsősorban hollók vadásznak, amelyek elsősorban látásuk alapján tájékozódnak. Éjszaka viszont főként a rókák portyáznak, amelyek szaglásukra hagyatkoznak a zsákmány felkutatásában, így ekkor nem játszik nagy szerepet az, milyen színezetű a fészekre vigyázó madár" - fejtette ki a zoológus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét költenek a Pilisben a fekete gólyák

Ismét a Pilisben költ az a fekete gólyapár, amely már tavaly is a hegység erdőségeit választotta fészekrakáshoz. Tovább olvasom