Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 7°C Még több cikk.

Új számítógépes módszerrel rekonstruálják az ősi nyelveket

Új számítógépes módszert dolgoztak ki a protonyelvek - a modern nyelvek elődjei - rekonstruálására a kanadai Brit Columbia Egyetem és a kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói.
Az eredményeket, amelyek 85 százalékos egyezést mutatnak a nyelvészek által aprólékosan, "kézzel" kidolgozott rekonstrukciókkal, a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóirat jövő heti számában hozzák nyilvánosságra a szakemberek.

"Reményeinek szerint az általunk kidolgozott módszer forradalmasítani fogja a történeti nyelvtudományt, éppúgy, ahogy a statisztikai elemzés és a számítógép forradalmasította az evolúciós biológiát" - fogalmazott a kanadai egyetem munkatársaként dolgozó Alexandre Bouchard-Coté, a tanulmány vezető szerzője.

Mint hozzátette, az új módszer nem fogja helyettesíteni a nyelvészek kifinomult munkáját, mégis értékes segítség lehet a szakemberek számára azáltal, hogy lehetőséget ad nekik a rekonstrukciók alapjául használt modern nyelvek számának kibővítésére - adta hírül a ScienceDaily című ismeretterjesztő hírportál.

Az eljárás során a nyelvészek csoportokba szedik az adott ősnyelv szempontjából releváns modern nyelvek azonos jelentésű szavait, majd elemzik azok közös jellemzőit és a hangváltozási szabályok, illetve egyéb kritériumok alapján megkeresik a közös őst. A kanadai és a kaliforniai egyetem kutatói által kidolgozott új rendszer az alapvető fonetikai jelek szintjén elemzi a hangváltozásokat és a korábbi számítógépes módszereknél jóval nagyobb léptékben dolgozik.

A kutatóknak egy sor protonyelvet sikerült rekonstruálniuk a Délkelet-Ázsiában, a csendes-óceáni régióban és a kontinentális Ázsia néhány részén beszélt 637 ausztroázsiai nyelvből származó több mint 142 ezer szóforma alkotta adatbázis felhasználásával.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2013. február 14. 18:12
    „Szomorú, hogy ez a csodálatos téma nem ütötte meg rajtam kívül egyik -a csillagtéri cikknél hőbörgőnek- ingerküszöbét sem :(
    Végre megismerhetjük múltunk azon titkait, melyekről a prezentáció meg volt, csak a tudás hiányzott a megértéséhez.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Párosodás után némelyik tengeri csiga eldobja péniszét

Ám 24 órán belül újabbat növeszt - figyelték meg japán tudósok. Tovább olvasom