Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Van Dyck festményére bukkantak egy ˝virtuális múzeumban˝

Egy internetes oldalra feltett kép segítségével azonosítottak egy angliai múzeum raktárában őrzött festményt, amelyről kiderült, hogy Anthony Van Dyck eredeti alkotása.

Az 1630-ban keletkezett festményt addig másolatként tartották számon. A portré I. Károly angol király feleségének, Henrietta Máriának egyik udvarhölgyét ábrázolja, a flamand mester akkor festette, amikor az angol királyi udvarban tartózkodott. A képet az északkelet-angliai Barnand Castle-ban található Bowes Múzeum raktárában őrizték.

Nemrégiben a képet lefotózta a Nyilvános Katalógus Alapítvány (PCF). A szervezet a BBC-vel együttműködve minden Nagy-Britanniában köztulajdonban lévő festményt lefényképezett és lajstromba vett, 210 ezer képet tartalmazó "virtuális múzeumot" hozva így létre. A Your Paintings (Az önök festményei) című oldalon ezek a képek egy kattintással elérhetőek.

A 72-szer 61 centiméteres képet végül szakértők fedezték fel a honlapon és Van Dyck alkotásaként azonosították.


"Ez rendkívüli szerencse" - vélte Bendor Grosvenor történész, műkereskedő. Grosvenor szerint előfordulhatott volna, hogy a rossz állapotban lévő, másolatnak hitt képet 5000 fontért (1,7 millió forintért) árverésre bocsátják, holott a kép értéke valójában 1 millió font (349 millió forint) körüli összegre tehető.

Chistopher Brown szakértő a BBC-nek megerősítette: kétséget kizárólag egy "igen jó Van Dyck-képről" van szó.

A PCF-nek hat évre volt szüksége az egyedülálló virtuális múzeum létrehozásához. Mintegy száz ember járta be az országot egészen a legeldugottabb zugokig, hogy előkerestessen a múzeumokban és középületekben, könyvtárakban, kórházakban, iskolákban, sőt rendőrkapitányságokon és tűzoltóállomásokon elraktározott minden festményt.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háztömbnyi nagyságú aszteroida száguldott el a Föld közelében

2013 ET kódjellel ellátott, 140 méter hosszú égitest 950 ezer kilométerre száguldott el a Földtől szombat este. Tovább olvasom