Hold születik

2021.07.25. 06:00

A Naprendszeren kívül észleltek holdképző régiót

A csillagászok egy Jupiter-szerű világot találtak, amelyet egy elég nagy tömegű gáz- és porkorong vesz körül ahhoz, hogy három olyan holdat hozzon létre, mint a Föld körül keringő kísérőbolygó.

Forrás: Shutterstock

A chilei Atacama sivatagban található ALMA obszervatóriumból észlelték a felgyülemlő, örvénylő anyagból álló korongot egy fiatal csillag körül keringő két újszülött bolygó egyike körül.

A PDS 70 nevű csillag viszonylag közel van a Földhöz, mintegy 370 fényévre.

A Circumplanetary Disk Around PDS 70 c: https://t.co/xvCuLfXZK6 -> https://t.co/HwcpsZAlkE

A holdak egy úgynevezett cirkumplanetáris korongból születnek. Bár több ezernyi exobolygót fedeztek már fel, eddig holdképződést nem észleltek a Naprendszeren kívül. A kutatók szerint

a felfedezés hozzájárul a bolygók és holdak kialakulásának jobb megértéséhez.

Myriam Benisty, a Grenoble-i Egyetem csillagásza, az Astrophysical Journal Letters című folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmány vezető szerzője rendkívüli, régóta várt felfedezésként értékelte a megfigyelést, amely segítheti a bolygóképződés elméletének igazolását, a bolygók és holdjaik születésének megfigyelését.

A narancssárga színű PDS 70 csillag nagyjából akkora tömegű, mint a Nap, és körülbelül ötmillió éves lehet.

A két észlelt exobolygó még fiatalabb. Mindkét bolygó hasonló a Jupiterhez, bár nagyobbak nála.

A két bolygó közül az egyik, a PDS 70c körül keletkezett egy holdképző korong. A kutatók korábban már találtak bizonyítékot a bolygó körüli korongra, de a mostani észlelés meg is erősítette ezt.

Stefano Facchini, a tanulmány tásszerzője szerint még mindkét bolygó fiatal, egy olyan dinamikus szakaszban vannak, amikor még csak kialakítják a légkörüket. A PDS 70c 33-szor nagyobb távolságban kering a csillaga körül, mint a Föld és a Nap távolsága.

Benisty szerint lehetséges, hogy vannak további, eddig fel nem fedezett bolygók a rendszerben.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!