MAI ÉVFORDULÓK
December 5. ezen a napon
MAI ÉVFORDULÓK December 5. ezen a napon
Barcelonában megszületett José Carreras katalán tenor operaénekes. (76 éve)

11 évesen már fellépett Barcelonában. A világ leghíresebb operaénekesei közé tartozik. Két kollégájával, az olasz Luciano Pavarottival és a spanyol Plácido Domingóval együtt több koncertet adott a világ különböző városaiban, a Három Tenor néven. Leonard Bernstein West Side Story című musicaljében szerepelt, 1992-ben a barcelonai Olimpiai Játékok nyitóünnepségén spanyol kollégáival együtt operaslágereket énekelt.

76 éve
1946
Megszületett Little Richard amerikai zenész (Tutti Frutti). (90 éve)

Eredeti nevén: Richard Wayne Penniman. Az ötvenes években futott be, a Tutti Frutti, Long Tall Sallyés a Good Golly Miss Molly című dalokkal. A zenéjét feldolgozták kortársai, többek között Elvis Presley, Buddy Holly és Bill Haley. Inspirációt jelentett a Beatlesnek, Michael Jacksonnak és Bob Dylannek. Turnézott a Rolling Stonesszal, zenekarának gitárosa Jimi Hendrix volt. 1972-ben a Wembley-stadionban adott nagysikerű koncertet, fellépett Bill Clinton elnöki beiktatásán, az atlantai olimpia záróünnepélyén, és 1986-ban az első körben került be a rock and roll halhatatlanjai közé.A kilencvenes évek végén a budapesti Kisstadionban is koncertezett. Tiszteletére az Illés-együttes is dalt írt Little Richard címmel.

90 éve
1932
Megszületett Walt Disney amerikai trükkfilmrajzoló, producer és filmrendező, Miki egér és Donald kacsa figurájának megalkotója. (121 éve)

Eredeti nevén: Walter Elais Disney. Chicagóban született. Trükkfilmrajzoló, producer és filmrendező. 1922 óta kísérletezett - a kezdetben karikaturista és reklámrajzoló - rajztrükkfilmekkel. Miki egér már első filmjében, 1926-ban sztár lett. Az első egész estét betöltő rajzfilmje, a "Hófehérke és a hét törpe" 1937-ben óriási kasszasikert aratott. A film hatszorosára növekedett költségei a producer Walt Disneyt a csőd felé sodárták, azonban az elért nyereség megérte a kockázatvállalást. A trükkfilm atyja természeti és dokumentumfilmeket is készített. Kaliforniában 1955-ben nyílt meg az Egyesült Államok legnagyobb turistaszenzációja, a Disneyland.

121 éve
1901
Megszületett Józef Klemens Pilsudski lengyel államférfi, tábornagy, aki megteremtette Lengyelország függetlenségét. (155 éve)

Józef Klemens Piłsudski. A Második Lengyel Köztársaság első államfője (1918–1922), majd az 1926–1935 közötti tekintélyuralmi rendszer irányítója, a hadsereg vezetője. Nemesi családba született, melynek tradíciói a Litván Nagyhercegség és a Lengyel–Litván Nemzetközösség korába nyúltak vissza. Az első világháború közepétől haláláig Piłsudski komoly befolyással bírt a lengyel politikára, és fontos alakja volt az európai politikának is. Nagymértékben neki köszönhető, hogy Lengyelország 1918-ban, felosztása után 123 évvel visszanyerte függetlenségét.

155 éve
1867
Megszületett Konstantin Korovin orosz impresszionista festő. (161 éve)

Teljes nevén: Konstantin Alekseyevich Korovin, oroszul: Константи́н Алексе́евич Коро́вин. Születésnapja a régi orosz naptár szerint november 23.

161 éve
1861
Megszületett Rochlitz Gyula építész, a Keleti pályaudvar központi épületének tervezője. (197 éve)

Rochlitz egyetemi tanulmányait Bécsben végezte, majd honvédként részt vett az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban, amely során századosi rangot szerzett, majd Nyugat-Európában élt. Visszatérve, a Magyar Királyi Államvasutak vasútépítési igazgatóságán kapott állást, ahol később a magasépítési osztály vezetője lett.Nevéhez fűződik több nevezetes épület tervezése, vagy az építkezések levezénylése, úgymint a dunai Összekötő vasúti híd, és a MÁV Andrássy úti igazgatósági épülete.A Rochlitz Gyula által tervezett Keleti pályaudvar központi épületét 1884 augusztusában adták át, akkor még Központi Indóház/Pályaudvar néven. Az eklektikus épület csarnokának jellegzetes acélszerkezetét Feketeházy János tervezte. Az épület kivitelezésénél olyan építészek és művészek működtek közre mint Lotz Károly, Than Mór, Stróbl Alajos, vagy Schickedanz Albert.Az eredetileg 5 vágánnyal üzemelő csarnok 1892-ben kapta meg a Keleti pályaudvar nevet.

197 éve
1825
Meghalt Wolfgang Amadeus Mozart osztrák komponista, zongorista, orgonista, karmester (Varázsfuvola). (231 éve)

Bécsben, 35 éves korában halt meg. Mozart halálának közvetlen oka a halotti bizonyítvány szerint is vitatott. A legvalószínűbb a higanymérgezés vagy reumatikus láz. Az egyik feltételezés az volt, hogy Mozarttal a szabadkőművesek végeztek, mivel A varázsfuvolával túl sok szabadkőműves titkot árult el. Wolfgang Amadeus Mozart 1756. január 27-én született Salzburgban, a mai Ausztria területén Osztrák zeneszerző, az ún. "bécsi klasszikus" stílus és egyúttal az egész zenetörténet egyik legnagyobb muzsikusa.  Csodagyermekként bejárta majdnem egész Európát: első útján 1762-ben Münchenben és Bécsben leny?gözi tudásával a hozzáért?ket és az arisztokratákat egyaránt. A következő évben egy hosszabb út veszi kezdetét, a német hercegségeken keresztül Párizsba, majd Londonba utazik. Ezen az úton írja első opuszait. 1769-ben apja mellett a fiatal Mozart is állást kap a salzburgi hercegérsektől, de még ebben az évben Itáliába indul. Rómában nagy felt?nést kelt azzal, hogy egyszeri hallás után, emlékezetből leírta Allegri Miserere-jét. 1781-ben független muzsikusként Bécsben telepedett le. 1782-ben elvette feleségül Konstanze Webert, a Mannheimben megismert Weber család középső lányát. Hat gyermekük született, de csak kettő élte meg a felnőttkort. Mozart Bécsben közeli kapcsolatba került Haydnnal és van Swieten báróval, 1785-től a szabadk?m?ves páholy tagja lett. Az 1786-ban komponált Figaro házasságának a bécsi bemutatót követő prágai előadás hozta meg az igazi sikert, a következő operát, a Don Giovannit Mozart már prágai felkérésre írta. Az egyre súlyosabbá váló anyagi körülmények beárnyékolták Mozart életének utolsó éveit: a Cosi fan tutte, a La clemenza di Tito és a Varázsfuvola időszakában a zeneszerző levelei már kétségbeejt? pénzügyi helyzetről tanúskodnak. A zenetörténészek különböző véleménnyel vannak afelől, miként romlott meg a zeneköltő egészségi állapota. Különösen vitatott, hogy mikor ismerte fel halála fenyegető közelségét. A romantikus álláspont szerint Mozart állapota fokozatosan romlott, és művei tükrözik a fokozatokat. Manapság azonban néhány zenetörténész, fölhasználva Mozart utolsó évében folytatott levelezését, azt állapította meg, hogy Mozart jó hangulatban volt; családja és barátai számára megdöbbentő módon, hirtelen halt meg, 1791.december 5-én a Requiem írása közben, amelyet egy titokzatos, meg nem nevezett megrendelőjének komponált.

231 éve
1791