Cáfolat

2021.11.17. 09:30

Biztonságosan semmisítette meg a régi műholdat az új orosz rendszer

Annál is inkább, mert az űrállomás 40-60 kilométerrel alacsonyabban van, közölték.

Forrás: Shutterstock

A fejlesztés alatt álló orosz védelmi rendszer pontosan és biztonságosan semmisített meg egy régi szovjet műholdat – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden Voronyezs megyében.

„Valóban sikerrel próbáltunk ki egy fejlesztés alatt álló rendszert, amely ékszerészi pontossággal semmisített meg egy régi műholdat.

A keletkezett szilánkok az űrtevékenységre semmilyen veszélyt nem jelentenek”

– hangoztatta Sojgu, amikor munkalátogatást tett az ország nyugati katonai körzetében.

Az orosz katonai tárca vezetője arra reagált, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn azzal vádolta meg Oroszországot, hogy „felelőtlen” rakétateszttel veszélyeztette a Nemzetközi Űrállomás űrhajósainak életét, valamint, hogy az űrelhárító fegyverek fejlesztésével veszélyezteti a hadászati stabilitást és fenyegetést jelent más országok számára.

Az amerikai űrparancsnokság szerint a hétfőn végrehajtott rakétateszt következtében több mint 1500, nyomon követhető, alacsony Föld-körüli pályán keringő törmelék keletkezett.

Ezek feltehetően több százezer kisebb szilánkra fognak szétesni és évekig, ha nem évtizedekig fognak keringeni a Föld körül, kockázatot jelentve a személyzettel végrehajtott űrkutatási tevékenységre, valamint számos ország műholdjára.

Az űrhulladékkal történő összeütközés veszélye miatt az űrállomás hétfős legénységének hétfőn két alkalommal is biztonságba kellett vonulnia az űrállomáshoz dokkolt űrhajókba, felkészülve a vészhelyzet esetén a Földre történő visszatérésre.

Az orosz védelmi minisztérium, még a Sojgu-nyilatkozatot megelőzően, kedden nyilatkozatot adott ki, amely szerint egy tesztelés során használaton kívüli orosz űrszerkezetet semmisítettek meg. A tárca közölte, hogy tervezett tevékenységet folytatott az orosz védelmi képesség megerősítése érdekében. Egyúttal azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy új űrstratégiájának fő célja az „átfogó katonai előny megteremtése” ezen a területen.

A moszkvai katonai tárca a miniszteréhez hasonlóan

az űrállomásra és legénységére veszélytelennek nevezte a keletkezett törmeléket

és rámutatott, hogy a főbb műholddarabokat regisztrálták a nemzeti űrellenőrzési rendszer fő katalógusába, és azonnal megkezdték a megsemmisülésükig tartó nyomon követésüket. A minisztérium emlékeztetett rá, hogy korábban hasonló kísérletet az Egyesült Államok, Kína és India is végrehajtott a világűrben.

Az orosz védelmi minisztérium kedd este kiadott egy második közleményt is, amelynek értelmében a megsemmisített műhold darabjai

nem veszélyeztetik az űrállomást, mert utóbbi 40-60 kilométerrel alacsonyabban kering.

A tárca szerint a szakemberei egy, a világűrben kialakult helyzetet vizualizáló szoftverrendszer segítségével, valós adatok alapján modellezték a korábban megfigyelt és az újonnan észlelt űrobjektumok mozgását követő űreszközök és a Nemzetközi Űrállomás segítségével. Megállapították, hogy a videófelvételen jól látható: az objektumok különböző síkon, különböző dőlésszögű pályákon mozognak.

„A műholddarabok keletkezésük óta nem jelentenek veszélyt a Nemzetközi Űrállomásra. A kijelentések, amelyek szerint a Nemzetközi Űrállomás állítólag kockázatoknak van kitéve, nem felelnek meg a valóságnak” – hangsúlyozta a minisztérium.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államoknak ahelyett, hogy „megalapozatlan vádakat” fogalmaz meg Oroszországgal szemben, tárgyalóasztalhoz kellene ülnie, és konkrétan kifejtenie aggályait azzal az orosz-kínai kezdeményezéssel szemben, hogy dolgozzanak ki egy olyan szerződést, amely elejét venné a fegyverkezési versenynek a világűrben. Rámutatott, hogy Washington ehelyett egyetemes normák kidolgozását szorgalmazza a világűr felhasználására vonatkozóan, miközben 2020-ban létrehozta űrparancsnokságát és katonai fölényre törekszik ezen a területen.

Lavrov szerint a Pentagon már korábban is kipróbált Föld körüli pályán oda feljuttatott csapásmérő katonai eszközöket, beleértve a rakétavédelmi rendszer elemeit, anélkül, hogy erre előzetesen figyelmeztetett volna másokat. Emlékeztetett rá, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ezzel kapcsolatban többször is azt hangsúlyozta: merőben megváltoztatja a biztonsági helyzetet, ha egyes országok felett állandóan csapásmérő eszközöket fognak elhelyezni.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!