20 bolygó

2022.09.21. 06:00

Pályázatot hirdettek exobolygók névadására

A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU - International Astronomical Union) pályázatot írt ki 20 olyan exobolygórendszer névadására, amelyeket hamarosan a James Webb-űrtávcsővel is meg fognak figyelni a csillagászok.

Forrás: Shutterstock

Az IAU Csillagászat Népszerűsítéséért Felelős Irodája (Office for Astronomy Outreach - OAO) felkéri az IAU soraiba tartozó, illetve azon kívüli

csillagászokat, hogy tanárokkal, tanulókkal, amatőrcsillagászokkal és a csillagászat iránt érdeklődő nagyközönség tagjaival közösen, kreativitásukat egyesítve találjanak nevet húsz ismert bolygórendszernek

– olvasható a csillagaszat.hu hírportálon. A gazdacsillag mellett ezek mindegyikében egyetlen exobolygó ismert jelenleg.

A pályázatot az OAO megalapításának 10. évfordulója alkalmából hirdetik meg. A NameExoWorlds 2022 elnevezésű pályázat célja, hogy a szakcsillagászok a nagyközönséggel karöltve közös lehetőséget kapjanak ennek a 20 bolygónak, valamint gazdacsillagainak a névadására. A pályázattal kapcsolatos további, részletes angol nyelvű információk ezen a weblapon érhetők el.

A NameExoWorlds 2022 program az unió exobolygó-névadásért felelős munkacsoportja végrehajtó bizottságának, az OAO-nak, valamint a Thaiföldi Nemzeti Csillagászati Kutatóintézetnek (National Astronomical Research Institute of Thailand - NARIT) a közös kezdeményezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!