Digitália

2024.02.22. 06:00

Melyik új Samsung a nyerő? A kicsi, a közepes, vagy a nagy?

A Samsung új Galaxy készülékcsaládja a kisebb S24-et, a nagyobb S24+-t és a hatalmas S24 Ultrát tartalmazza. Érdemes időt szánni a válogatásra: minden nap használni fogjuk.

Galaxy S24 Ultra

Forrás: Samsung

A Galaxy S24 a legkisebb a három közül – 6,2”, ami pár évvel ezelőtt még óriásinak számított és a mérete miatt sokan tepsitelefonnak nevezték. A Galaxy S24+ nála közel egy hüvelykkel nagyobb. Az Ultránál nem csak drámai méretváltás következik – lehet nyugodtan új nadrágokat venni, nagyobb zsebekkel, hogy elférjen bennük –, hanem a már az utóbbi években megszokott módon megszabadult az ívektől és kellemes szögletes tech formát vett fel. Nem tudni, hányan írnak még tollal, de nekik itt a készüléktestből elővarázsolható S Pen is.

S24 Ultra, S24+ és S24

Mindhárom Galaxy modell IP68-as, vagyis az eddigi legjobb víz- és porállósági besorolással rendelkezik. Vagyis a gyártó azt állítja, kibírják a medencében lubickolást és ellenállnak egy homokozó kihívásainak.

Az S24 rendelkezik a legkisebb, 4000 mAh-s, az s24+ 4900 mAh-s, az s24 Ultra pedig 5000 mAh-s akkumulátorral.

Belül szinte egyformák

A Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 a Galaxy S24 összes verziójában ott dohog, bár RAM-ban eltérések vannak a három között. Az „apróság” 8 GB RAM-ot kapott és maximálisan 256 GB tárhelyet. A Galaxy S24+ és a Galaxy S24 Ultra erősebb: mindkettő 12 GB RAM-ot kínál, és 256 GB-tól kínál tárhelyet, ami az Ultra esetében akár 1 TB is lehet.

Mindhárom telefon támogatja az UFS 4.0-t és az LPDDR5x RAM-ot – magyarul valamivel nagyobb olvasási és írási sebességet nyújt, mint az elődei. Csak az Ultra kínál Wi-Fi 7-et, a másik két modell beéri a Wi-Fi 6E-vel.

Fényképezés

A Galaxy S24 és S24+ szinte mindenben kísértetiesen hasonlít a tavalyi S23-as modellekre: nagyon hasonló kameraspecifikációkkal is rendelkezik. A hátlapi kamerarendszer három objektívvel rendelkezik: egy 50 MP-es elsődleges kamerával, egy 12 MP-es ultraszéles látószögű kamerával és egy 10 MP-es telefotó 3x optikai zoommal. Ránk pedig egy 12 MP-es szelfikamera néz.

Ha valaki nagyon távolra akar zoomolni, a Galaxy S24 Ultra az ő készüléke. Négyes kamerarendszere tartalmaz egy 200 MP-es elsődleges kamerát, egy 50 MP-es teleobjektívet akár ötszörös optikai zoommal, egy 12 MP-es ultraszéles látószögű kamerát és egy 10 MP-es teleobjektívet. Persze szintén van 12 MP-es szelfikamera is. Az S24 Ultra ugyanúgy képes akár százszoros digitális zoommal fényképezni, mint az elmúlt két generációban.

Most akkor számunkra melyik a megfelelő?

Megint azt kell megismételnünk, amit évek óta: a Samsung nyilván alaposan felmérte a vevői igényeket, s azt találhatta, hogy az átlagos felhasználó úgy három-négy évente hajlandó új mobilra költeni. Ennek megfelelően évekig csak reszelgetik, csinosítgatják a készülékeket: a tavalyi modell ritkán avul el.

Ellenben az árfolyamváltozások kegyének köszönhetően az S24-es sorozat olcsóbb, mint az S23-as – aki pár évvel ezelőtti készülékről újítana, annak most érdemes a frissen megjelent modellekre figyelnie.

A 8GB RAM-mal rendelkező Galaxy S24 modellek 128 GB és 256 GB verziója 369 990 és 399 990 forintos áron érhető el. A 12GB RAM-mal rendelkező Galaxy S24+ 256 GB, illetve 512 GB méretű változata 479 990 és 529 990 forintért kapható. A Galaxy S24 Ultra készülékek 256 GB méretű változatát 599 990, 512 GB-os méretét 649 990, 1TB-osát pedig 749 990 forintért lehet elvinni.

Mi a helyzet a mesterséges intelligenciával?

Mindegy, melyik Galaxy S24 készüléket választjuk, mindhárom változat azonos hozzáférést biztosít a Samsung Galaxy AI-hez. A mesterséges intelligencia-alapú funkciók magukba foglalják a Google-kompatibilis MI-képességeket, például a Circle to Search segítségét. Némileg azonban csökkenti az MI iránt érzett örömöt, hogy a pletykák szerint bizonyos funkciókért 2025 után fizetni kell majd. Hogy melyekért és mennyit, nem tudni.

Akadnak az MI-szolgáltatások között nagyon tetszetősek: számunkra a legvonzóbbnak a telefonhívások valós idejű fordítása tűnt. De ugyanilyen kellemes meglepetés, hogy a Samsung gyári billentyűzet helyesírásban, fordításban segít, tolmácsol, hangfelvételeket fordít és szöveges átiratokká alakít. Kevésbé hoz lázba, hogy a weboldalak tartalmáról képes rövid összefoglalókat írni, nehogy már csak ennyit is olvasnunk kelljen.

Ezeket a pazar lehetőségeket azonban egyelőre anyanyelvünkön nem lehet elérni. Aki legalább egy világnyelvet beszél (15 nyelvet tud a Samsung AI), az már most is élvezheti, mert mondjuk németről angolra (és viszont) élőben fordítja a telefonálást a készülék. De magyarul nem beszél egy mukkot sem.

A verebek azt csiripelik, hogy idővel magyarul is tud majd a Samsung mesterséges intelligenciája… Érdeklődésünkre meglehetősen diplomatikus választ kaptunk, amit azért szerintünk igenként is lehet értelmezni:

A Samsung folyamatosan dolgozik a Galaxy AI-funkciók magyar nyelvű verzióján, egyelőre nincs hivatalosan megerősített információnk a bevezetés dátumára vonatkozóan.

Ha helyes az értelmezésünk, akkor mire elkészül a magyar nyelvű MI, szokás szerint kicsit le is csúszhat a készülékek ára és jó ötlet lesz a szinte hajszálra azonos hardveres képességeket mutató elődről S24-esre váltani.

Addig maradnak a már most elérhető, szintén mesterséges intelligenciával támogatott képszerkesztő trükkök. Van generatív szerkesztés, segít tartalommal kitölteni az üres területeket, egy bökéssel eltüntethetünk valamit/valakit a fotónkról, vagy áthelyezhetünk egy másik helyre. Nem éppen Photoshop, de mégis: valóságos áldás, hogy ki lehet törölni a váratlan pillanatokban a kameránk elé vetődő turistákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!