Az 5 leggyakoribb tévhit a fitnesztermek szolgáltatásairól

Téged mi tart vissza attól, hogy igénybe vedd valamelyik fitneszterem szolgáltatását? Vannak félelmeid, esetleg rossz tapasztalataid ezzel kapcsolatban? Segíthetek abban, hogy ezek a félelmek ne álljanak az utadba? Egészséged és fittséged megőrzése ér annyit, hogy rászánd ezt a néhány percet? Nézzük meg az öt leggyakoribb tévhitet, amelyek megakadályozzák az embereket abban, hogy elmenjenek egy fitneszterembe, miközben maguk is érzik, hogy szükségük lenne a rendszeres testedzésre.

1. Mit keresnék én ott? Oda biztosan csak fiatalok, izompacsirták és feszes combú cicababák járnak.

Ez a téves feltételezés vélhetően onnan származik, hogy egy évtizeddel ezelőtt még a fitnesz kultúrája (mint sok egyéb más szolgáltatásé is) lényegesen alacsonyabb színvonalú volt. A jellemzően kis alapterületű, gyenge felszereltségű létesítmények közönsége elsősorban a megszállott fitnesz rajongók közül került ki. Először a fővárosban jelentek meg a modern, nagy alapterületű és változatos szolgáltatásokat kínáló sportközpontok, ahol a célközönséget ma már a lakosság széles köre alkotja, a 14 évestől a 75 éves korig, vagy akár tovább. Ezekben lehetőség van a szolgáltatást igénybe vevő vendégek állapotának és igényeinek alapos feltérképezésére és az optimális edzésprogram kialakítására.

2. Hogyan tudnám kezelni azokat a bonyolult gépeket? Biztosan mindenki engem figyelne, miközben bénázom.

Egy nagyobb és magára valamit adó fitneszterem, a teljes nyitvatartási idejében teremfelügyelőket foglakoztat, akikhez bármikor lehet segítségért fordulni. Igény szerint tájékoztatják a kezdő vendégeket, bemutatják a gépek helyes használatát, alapszintű (kezdő) edzéstervet ajánlanak. A legmodernebb gépek használatát nagyon gyorsan el lehet sajátítani. Legtöbb gépen szemléltető grafika is bemutatja a helyes használatot, valamint az igénybe vett izomcsoportokat.Aki igazán profi kiszolgálást igényel (kezdő vendégeknek kifejezetten javasolt), az személyi edző segítségével kezdi meg az edzést. Ez jellemzően mindenhol fizetős szolgáltatás, viszont a kezdő vendég alapos állapotfelmérést, személyre szabott edzéstervet, folyamatos szakmai figyelmet és útmutatást kap érte. Csodálkozó tekintetektől pedig senki ne tartson, hiszen a többi vendég is a saját edzésével van elfoglalva. A modern termek törzsközönségét nem élsportolók alkotják, hanem az átlag lakosság. Ők elsősorban állapotuk javítása vagy fittségük fenntartása érdekében veszik igénybe a szolgáltatást.

3. Ahol ilyen flancos gépek vannak, az a hely biztosan jó drága lehet.

Az árak különbözőek lehetnek. Kecskeméten egy alkalom edzés átlag 750 Ft és 1500 Ft között mozog. Az ár természetesen nagymértékben függ a szolgáltatás minőségétől és a vásárolt bérlet típusától. Léteznek alkalomszámra, vagy időtartamra szóló bérletek. Ez utóbbit akkor érdemes vásárolni, ha valaki hetente három vagy annál több alkalommal vesz igénybe szolgáltatást. Így egy edzés ára akár nagyságrenddel is alacsonyabb lehet az említettnél. Érdemes követni a szolgáltatók akcióit is, hiszen ilyenkor rendkívüli kedvezményeket kínálnak. Egy-egy promóciós nap alkalmával az is előfordulhat, hogy a legszínvonalasabb edzőterem lesz a legolcsóbb.

4. Utálom a tömeget, főleg nem szeretem izzadt állapotban mások közelségét.

Sokak számára jelent ez problémát, ami leginkább a nagy alapterületű, nagy belmagasságú modern létesítményekben kerülhető el. Ha a szellőztetés megoldott, a gépészeti eszközök megfelelően működnek, akkor még nagyobb forgalom esetén sem jelentkezik ez a kényelmetlen érzés. Természetesen fontos a megfelelő nagyságú géppark, az eszközök nagyvonalú elrendezése és nem utolsósorban a szociális helységek mérete és tisztasága. Ahol már belépéskor érezhető a zsúfoltság, ott az edzés is kényelmetlenné válhat néhány alkalom után.

5. Én csak jobban szeretném érezni magam a bőrömben. A sok súlyzózástól még a végén brutális izmaim nőnek.

Főleg hölgyek körében jellemző ez a tévhit. Teljesen alaptalan a félelem, hiszen a női szervezetben az izomtömeg növekedésért felelős legfontosabb hormon (a tesztoszteron) nem képződik olyan mennyiségben, ami lehetővé tenné az izmok látványos növekedését. Szép feszes, cellulit-mentes testet viszont eredményezhetnek a súlyzós edzések.Még mindig sokan esnek abba a hibába, hogy a fitnesztermi edzéseket azonosítják a profi testépítők által elvégzett edzésmunkával. Ahhoz, hogy valaki a profi testépítőkhöz hasonló méretű izmokkal rendelkezzen, alapvető genetikai alapok, elképesztően sok munka, lemondás és sok esetben anabolikus szteroidok használata szükséges.

Téged mi tart vissza attól, hogy igénybe vedd valamelyik fitneszterem szolgáltatását?

A lényeg, hogy tedd mindennapjaid részévé a testedzést, fittséged, egészséged megőrzése érdekében. Fuss, kerékpározz, teniszezz! Ha fitnesztermi edzésben gondolkodsz, akkor válaszd a legjobb ár-érték arányt kínáló szolgáltatót!Ne feledd, 40 év felett az izomzat évente 1%-ot veszít a tömegéből! Ezt csak rendszeresen végzett, tudatos edzéssel tudod ellensúlyozni.

A fitnesz világa folyamatosan fejlődik. Egyre többen és egyre tudatosabban igénylik a szolgáltatást, viszont sok tévhittel lehet találkozni a hétköznapokban. Bízom benne, hogy néhányat sikerült most eloszlatnom.

Konfár Zoltán, üzemeltető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!