kéthetes

2020.05.14. 11:25

Bemutatkozott az első, Hollandiában született óriáspanda

Az óriáspanda május 1-jén jött a világra és épp most van túl azon a kritikus időszakon, amikor a bocsok túlélése még kérdéses.

Giant Panda Wu Wen relaxes in her enclosure in Ouwehands Dierenpark in Rhenen on July 14, 2017. - Xing Ya (Elegant Star) and his female companion Wu Wen (Beautiful Powerful Cloud) arrived in The Netherlands on April 13, after an 8,000-kilometre (5,000-mile) journey from China and after years of negotiations in what has been dubbed "panda diplomacy" and made their public debut in May 2017, marking the culmination of a 16-year dream for the zoo and Dutch officials. (Photo by Remko de Waal / ANP / AFP) / Netherlands OUT

Forrás: AFP/ANP

Fotó: Remko de Waal

Közzétették az első képeket és egy videót is a hollandiai Ouwehands Állatkert csaknem kéthetes óriáspandájáról, az elsőről, amely a nyugat-európai országban jött világra.

A kedden bemutatott felvételeken az látszik, ahogy az anyaállat, Vu Ven átöleli, a szájában cipeli és megeteti a gyorsan cseperedő bocsot az odujukban.

Az óriáspanda május 1-jén jött a világra és épp most van túl azon a kritikus időszakon, amikor a bocsok túlélése még kérdéses. „A pocakja szépen kerekedik és a jellegzetes színezet is kezd kirajzolódni” – írta közleményében az Utrecht tartományban, a német határhoz közeli Rhenenben található állatkert.

A kis panda nemét egyelőre nem tudni, csak akkor fog kiderülni, miután elhagyja az odút, amire várhatóan néhány hónapon belül sor kerül.

Az anyaállat és párja, Hszing Ja 2017-ben érkezett Hollandiába a középnyugat-kínai Szecsuan tartományból. Kína kölcsönbe adta az állatokat a hollandiai intézménynek.

Az állatkert szerint a bocs négy évig marad Hollandiában, mielőtt Kínába szállítják, ahol egy tenyészprogramhoz fog csatlakozni.

Nagyjából 420 óriáspanda él fogságban állatkertben és természetvédelmi területeken, a többségük Kínában, körülbelül 1864 példányuk él szabadon.

A rheneni állatkert május 18-án nyit ki újra két hónapig tartó vesztegzár után, akkortól a látogatók is láthatják az újszülöttet a barlangjában, igaz egyelőre csak monitoron keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!