Szavazási eredmény

2021.11.04. 11:25

Olvasóink túlnyomó többsége felesleges felhajtásként tekint az óraátállításra

Október utolsó hétvégéjén megtörtént az óraátállítás. Vasárnap éjjel háromról kettő órára kellett odébb tekerni a ketyegők mutatóját. Arra voltunk kíváncsiak, mit gondolnak olvasóink erről a tavasszal és ősszel is elvégzendő „szertartásról”.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Olvasói szavazásunk eredménye még az általunk vártnál is radikálisabban utasítja el az óraátállítás gyakorlatát. A válaszadók több mint háromnegyede, 77 százaléka kerekperec kijelentette, hogy felesleges felhajtásnak gondolja, és eltörölné végre. Ha ehhez hozzávesszük azt a 11 százaléknyi olvasót, akiket hidegen hagy az óraátállítás kérdése, és úgy értelmezzük véleményüket, hogy ők is feleslegesnek tartják, az óraátállítást elutasítók aránya már 88 százalék.

Bár első pillantásra úgy tűnhet, valójában nem túl pozitív nyilatkozat az sem, amely szerint az őszi átállítással nincs baja olvasónknak, mert akkor tovább alhat egy órával. A tavaszival ugyanis, amikor egy órával kevesebb jut a pihenésre, feltehetően már nem ennyire elnéző. Az így válaszolók 8 százalékát adják olvasóinknak.

[eweb-voting id="8098142"]

A legkevesebben, mintegy 4 százaléknyian a környezetvédelmi szempontokat vették figyelembe a számukra kedves válaszlehetőség kiválasztásakor. Őket is megértjük, hiszen a klímaváltozás problémájának megoldása nagy kihívás elé állítja az emberiséget. Kérdés csupán, hogy az óraátállítással valóban megspórolható-e akkora mennyiségű energia, amely miatt társadalmi szinten érdemes ezt a vesződséget vállalni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!