Hátborzongató

2021.12.26. 07:05

Autóméretű ezerlábúak élhettek egykor a Földön (képek)

Ezek a lények vagy a globális felmelegedés miatt vagy a táplálkozás szempontjából konkurenciát jelentő hüllők megjelenése miatt pusztulhattak ki.

Kutatók feltártak egy 326 millió éves fosszíliát, amelyből megállapítotték, hogy autóméretű, 50 kilós ezerlábúak élhettek egykor Észak-Anglia területén. A valaha talált legnagyobb ezerlábú fosszíliájára Howick közelében, a Northumberland parton bukkantak, miután egy szikladarab a partszakaszra zuhant.

Ahhoz, hogy ilyen nagyra nőjön, az Arthropleura nevű lénynek egy tápanyagban gazdag növényi étrendet kellett fogyasztania, de akár ragadozó is lehetett, amely más gerinctelenekkel vagy kisméretű kétéltűekkel táplálkozhatott.

A lelet több többszörösen ízelt exoszkeleton, vagyis külső váz töredékéből áll.

Az élőlény összességében nagyon hasonlít a mai ezerlábúakra.

Ez csak a 3. ilyen fosszília, amelyet valaha találtak, ezek közül is ez a legrégebbi és legnagyobb. A szakemberek szerint a fosszília a lény exoszkeletonjának csak egy része.

A töredék mintegy 75 centiméter hosszú. Az alapján a tudósok úgy vélik, a teljes test 2,7 méteres lehetett és 50 kilót nyomott.

A karbon földtörténeti időszakból származik, amely több mint 100 millió évvel előzte meg a dinoszauruszok korát. Akkoriban Nagy-Britannia az Egyenlítő közelében feküdt, hőmérséklete pedig jóval melegebb volt. A tudósok eredményeikről a Journal of the Geological Society című tudományos lapban számoltak be.

Egy egykori PhD-hallgató 2018 januárjában éppen az érintett partszakaszon sétált, amikor meglátta, ahogy egy nagy homokkő szikla épp leszakad a szirtfalról. Ahogy lezuhant, kettényílt és feltárta a belsejében rejlő fosszíliát – mondta el Neil Davies, a Cambridge-i Egyetem munkatársa.

A fosszíliát Cambridge-be vitték további elemzésre. Olyan nagy volt, hogy 4 emberre volt szükség a szállításhoz.

Ezek a lények mintegy 45 millió éven át élhettek az Egyenlítő térségében, mielőtt kihaltak.

Ez vélhetően vagy a globális felmelegedés miatt következett be, amelynek hatására számukra túl szárazzá vált a klíma, vagy a táplálkozás szempontjából konkurenciát jelentő hüllők megjelenése miatt.

A fosszíliát jövőre a Cambridge-hez tartozó Sedgwick Múzeumban állítják ki.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!