Katasztrófa

2022.04.29. 14:00

Törölték Idát a hurrikánnevek listájáról, mert túl pusztító volt

Törölték Idát az atlanti-óceáni hurrikánnevek listájáról, mert az e nevet viselő tavalyi trópusi ciklon túl sok halálos áldozatot követelt.

Az Ida név visszavonását a Meteorológiai Világszervezet (WMO) jelentette be Genfben. 

A hurrikánnevek hat év után általában újra használhatók, a túl sok emberéletet követelő ciklonok nevét azonban eltávolítják a listáról.
   

Az Ida nevű hurrikán tavaly 55 ember életét oltotta ki az Egyesült Államokban a Louisianától Új-Angliáig terjedő térségben, és 75 milliárd dollár kárt okozott, csak Louisianában 55 milliárd dollárnyit. A 4-es kategóriájú vihar okozta az ötödik legnagyobb anyagi kárt eddig az Egyesült Államok történetében a Katrina, a Harvey, a Maria és a Sandy hurrikán után.
   

Az elmúlt öt évben – 2017 és 2021 között – több 4-es és 5-ös erősségű hurrikán sújtott le az Egyesült Államokra, mint az 1963 és 2016 közötti időszakban – közölte az amerikai országos hurrikánközpont.
   

A WMO eddig 94 hurrikánnevet vont vissza a túl sok halálos áldozat miatt. Különösen baljósnak látszanak az I betűs nevek, mert a töröltek közül 12 kezdődik I-vel, több mint bármely más betűvel.
   

A törölt neveket ugyanolyan betűvel kezdődő névvel váltják fel, így az Ida helyett az Imani került fel a listára. A sok visszavonás miatt egyre nehezebb I-vel kezdődő hurrikánnevet találni.

Borítókép: Az Ida hurrikán ritka szükségállapotot idézett elő New Yorkban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!