Igazi ritkaság

2022.05.13. 16:05

Több milliárd forintért kelhet el az eredeti Stradivari-hegedű

Antonio Stradivarit (1644-1737) a történelem leghíresebb hegedűkészítőjének tartják.

Ritka Stradivari-hegedűt árvereznek el New Yorkban online, a hangszert 20 millió dollárra (7,4 milliárd forint) becsülték előzetesen. A hegedűt 1714-ben készítették, és Toscha Seidel Oroszországban született virtuóz volt a tulajdonosa. Az értékes hangszerekre specializálódott Tarisio aukciósház kínálja licitre május 16. és június 9. között.

Évtizedek óta ez az első Stradivari a hegedűkészítés úgynevezett aranykorából, amelyet elárvereznek

– írta a The New York Times.

A nagy értékű hegedűt Seidel az 1920-as években vásárolta meg 25 ezer dollárért, ami ma nagyjából 400 ezer dollárnak felel meg. Majdnem 40 évig volt a tulajdonában. A hegedű szerepelt az 1925-ös Óz, a nagy varázsló című némafilm eredeti filmzenéjében, valamint használták a világ vezető zenekarainak felvételein.

Zenészszempontból mindenképpen felbecsülhetetlen érték

– mondta Carlos Tomé, a Tarisio igazgatója.

A hegedűkészítés művészete mindig néhány kisvárosban, az észak-olasz Cremonában, a német Mittenwaldban vagy a francia Mirecourt-ban koncentrálódott. Virágkorát a 18. századra teszik. Antonio Stradivarit (1644-1737) a történelem leghíresebb hegedűkészítőjének tartják. Élete során Cremonában több mint ezer húros hangszert alkotott. Neves műhelyéből a világon még mintegy 600 hegedű, cselló, gitár és lant maradt fenn, amelyek a gyűjtők körében rendkívül keresettek.

Borítókép: Roger-Viollet via AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!