Elképesztő

2022.06.24. 12:10

A világ legnagyobb baktériumát fedezték fel

Egy karibi mangrove mocsárban él aThiomargarita magnifica, amely akár szabad szemmel is látható: 0,9 centiméter hosszúságú. Még nem tudják, hogy miért ilyen hatalmas.

A vékony fehér szálnak tűnő Thiomargarita magnifica baktérium körülbelül akkora, mint egy emberi szempilla. Ötezerszer nagyobb a legtöbb ismert baktériumnál. 

Messze a legnagyobb eddig ismert baktérium– mondta Jean-Marie Volland, a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium tengerbiológusa, aki a társszerzője volt a felfedezésről csütörtökön a Science folyóiratban megjelent tanulmánynak.

A másik szerző, Olivier Gros, a Francia Nyugat-Indiai és Guyanai Egyetem biológusa 2009-ben találta meg az első példányát ennek a baktériumnak a Guadeloupe-szigetek mocsarában, egy mangrove víz alatti leveleire tapadva.

Egy karibi mangrove mocsárban fedezték fel. AFP PHOTO / LAWRENCE BERKELEY NATIONAL LABORATORY / PIERRE-YVES PASCAL
Forrás: AFP

Gros akkor még nem tudta, hogy baktériumról van szó, csak a későbbi genetikai vizsgálat mutatta ki, hogy az organizmus egyetlen baktériumsejt. 

A Thiomargarita magnifica 0,9 centiméter hosszúságú.

Petra Levin, a St. Louis-i Washington Egyetem mikrobiológusa, aki nem vett részt a kutatásban elképesztő felfedezésnek nevezte a baktérium azonosítását. Mint hozzátette, ez felveti a kérdést, hogy hány ilyen óriásbaktérium élhet még a világban, és emlékeztet minket arra, hogy nem szabad alábecsülnünk a baktériumokat.

Gros a baktériumot osztrigahéjakhoz, sziklákhoz és üvegpalackokhoz tapadva is megtalálta a mocsárban.

A kutatók szerint a sejtnek olyan szerkezete van, amely szokatlan a baktériumoknál. Az egyik legfontosabb különbség, hogy egy membránnal körülvett központi sejtszervecskével, vakuólummal rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy egyes sejtfunkciók ebben az ellenőrzött környezetben történjenek, ahelyett, hogy az egész sejtben zajlanának.

Ez a nagy központi sejtszervecske, vakuólum segít a sejtnek abban, hogy megkerülje a fizikai korlátokat, ami a sejtek méretét illeti – magyarázta Manuel Campos, a francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ biológusa, aki nem vett részt a tanulmányban.

 A kutatók elmondták: még nem tudják biztosan, hogy a baktérium miért ilyen nagy. Volland elmélete szerint az alkalmazkodás lehet az oka. A nagy méret segíthet elkerülni, hogy kisebb organizmusok megegyék.

Borítókép: A Thiomargarita magnifica (Fotó forrása: Lawrence Berkeley National Laboratory /AFP)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!