Hatalmas volt

2022.06.25. 09:52

Eddig ismeretlen, buldogpofájú T. rex hasonmást találtak Egyiptomban

A világ egyik legveszélyesebb őskori ökoszisztémája most egy újabb hatalmas ragadozóval bővült. A Szaharában található híres fosszília-lelőhelyen, a Bahariya-formációban egy egyiptomi és amerikai paleontológusokból álló csapat nemrégiben egy hatalmas fosszilis csigolyát fedezett fel, amely egy újonnan leírt húsevő abeliszaurusz dinoszauruszfajhoz tartozik.

Az abelisauridák egy kétlábon járó, húsevő csoportot alkottak, amelynek tagjai a kréta időszakban (145 millió és 66 millió évvel ezelőtt) éltek - írja az Origo.

Más abelisauridákhoz hasonlóan az újonnan felfedezett dinoszaurusznak is megrövidült, buldogszerű arca volt. Kegyetlen megjelenése ellenére ez a húsevő valószínűleg nem volt a legnagyobb, leggonoszabb csúcsragadozó, amely valaha a területen járt.

"99%-ig biztosak vagyunk benne, hogy - ellentétben néhány más korból és helyről származó rokonával - ez a bizonyos abelisaurida nem állt a tápláléklánc csúcsán" - mondta Matthew Lamanna, a pittsburghi Carnegie Természettudományi Múzeum paleontológusa, a dinoszauruszt felfedező kutatók egyike a Live Science-nek.

Bár Lamanna és tudóstársai csak egyetlen csontot találtak, az epipofízisnek nevezett jellegzetes struktúrák alapján szinte azonnal abelisaurida csigolyaként tudták azonosítani a fosszíliát.

A csont morfológiájának számítógépes elemzése után a csapat arra a következtetésre jutott, hogy a csont egy eddig ismeretlen fajhoz tartozik, amelynek még nem adtak tudományos nevet. Eredményeiket a Royal Society Open Science című folyóiratban tették közzé.

A most felfedezett abeliszaurusz némileg hasonlított egy szteroidokkal felpumpált testalkatú Tyrannosaurus rexre, csak még rövidebb karral - számolt be a Smithsonian Magazine. A déli féltekén a jura időszak közepétől, mintegy 170 millió évvel ezelőttig, egészen addig barangoltak, amíg a Chicxulub aszteroida véget nem vetett az uralmuknak.

A londoni Természettudományi Múzeum szerint az abelisauridák közül talán a leghíresebb a szarvas Carnotaurus, egy patagóniai ragadozó, amely elérte a 7,6 méter hosszúságot. Nevét a latin "hús" és "bika" szavakból kapta, és ennek a félelmetes ragadozónak az animált változatai jelentek meg az Apple TV "Prehistoric Planet" című sorozatában és a "Jurassic Park" franchise-ban (bár az ábrázolások tudományos pontossága változó mértékű).

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!