Családalapítás

2019.12.20. 16:34

Ingyenesek lesznek a meddőségkezelésben használt gyógyszerek

Nem kell majd fizetni a meddőségi vizsgálatért sem 2020. július elsejétől.

Budapest, 2019. szeptember 5. Novk Katalin, az Emberi Erforrsok Minisztriumnak csald- s ifjsggyrt felels llamtitkra a III. Budapesti Demogrfiai Cscson a Vrkert Bazrban 2019. szeptember 5-n. MTI/Koszticsk Szilrd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Január elsejétől ingyenessé válnak a meddőségkezelésben használt, jelenleg is finanszírozott gyógyszerek és meddőségi beavatkozások

jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Novák Katalin közölte: szintén ingyenes lesz a meddőségi vizsgálat a nők és a férfiak számára is 2020. július elsejétől. A területen eltörlik a teljesítmény-volumen korlátot, azaz a jövőben nem lehetnek várólisták a meddőségkezelésben tette hozzá.

Magyarországon mintegy 150 ezer pár küzd meddőségi problémákkal, ők szeretnének gyermeket, gyermekeket, de valamilyen okból nem tud természetes úton gyermekük foganni

ismertette az államtitkár.

Novák Katalin leszögezte: a kormány egységesen magas színvonalat és irányelveket szeretne látni a meddőség kezelésében, azért, hogy a problémával küzdő párok az országban mindenhol ugyanazt a magas színvonalú ellátást kapják. Beszámolt arról is, hogy elkészült a Nemzeti Humán Reprodukciós Program tervezete, amelynek megtárgyalása a következő hónapok feladata lesz.

Novák Katalin úgy fogalmazott:

azt szeretnék, hogy Magyarországon minden vágyott gyermek megszülethessen; ha ez így lenne, nem is lennének demográfiai problémáink.

A meddőségben érintett párok mint vélekedett kiszolgáltatott, nehéz helyzetben vannak, ezért fontos, hogy bizalommal tudjanak azokhoz fordulni, akiktől a lehető leggyorsabban és legolcsóbban kaphatnak egységesen magas színvonalú ellátást.

Nő az állami felelősségvállalás annak érdekében, hogy minden meddőségi problémával küzdő pár megkaphassa ingyenesen az egységesen magas színvonalú kezelést és ellátást hangoztatta a politikus, aki azt is kiemelte, hogy az emberi élet nem üzlet.

Újságírói kérdésre Novák Katalin közölte:

a Kaáli és a Forgács intézetek mellett más hasonló központok kerültek csütörtökön a magyar állam tulajdonába.

A mesterséges megtermékenyítést és lombikbébi kezeléseket végző, mintegy 30 éve alapított Kaáli Intézet igazgatója, Kaáli Nagy Géza szülész-nőgyógyász professzor a meddőség kapcsán úgy fogalmazott: népbetegség, amely a biológiai halhatatlanságtól fosztja meg áldozatait.

Az orvosprofesszor emlékeztetett rá, hogy

intézetük segítségével eddig mintegy 30 ezer gyermek jött a világra.

Az intézet jelenleg már hét magyarországi telephellyel rendelkezik, amelyek csütörtökön állami tulajdonba kerültek közölte. Várakozásai szerint a jobb finanszírozás következtében még több gyermek fog születni az intézet segítségével ahol továbbra is a gyermekre vágyó párok érdekeit tartják szem előtt.

Forgács Vince, a szintén meddőségkezelést végző Forgács Intézet igazgatója a többi között arról beszélt, hogy intézetük idén már 1500 ciklust kezelt társadalombiztosítási forrásból. Az igazgató azt mondta: az új rendszerben sem a minőség, sem a színvonal, sem a hangulat nem változik meg az intézetben.

Borítókép: Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!