Érettségi

2007.05.07. 16:19

Novellát elemeztek a bethlenesek

A három magyar érettségi tételből a műelemzés tűnt a legkönnyebbnek a megkérdezett vásárhelyi bethlenes diákok számára, a többség ezt választotta. Az egyik végzős, Hodur Nóra szerint inkább a fiúk döntöttek úgy, hogy a CD és a könyv előnyei, illetve hátrányai mellett érveljenek.

Kormos Tamás

A három magyar érettségi tételből a műelemzés tűnt a legkönnyebbnek a megkérdezett vásárhelyi bethlenes diákok számára, a többség ezt választotta. Az egyik végzős, Hodur Nóra szerint inkább a fiúk döntöttek úgy, hogy a CD és a könyv előnyei, illetve hátrányai mellett érveljenek. Ő és két barátnője is a Sánta-novellát elemezte.

Tekintse meg a még:

  • 2015 magyar érettségi feladatok és megoldások

  • 2014 magyar érettségi feladatok és megoldások

  • 2013 magyar érettségi feladatok és megoldások

  • 2012 magyar érettségi feladatok és megoldások

  • 2010 magyar érettségi feladatok és megoldások

  • 2009 magyar érettségi feladatok és megoldások

  • 2008 magyar érettségi feladatok és megoldások









  • Ami kötelező

    Az érettségiző diákoknak minimum öt tárgyból kell számot adni tudásukról. Kötelező magyar nyelv és irodalomból, matematikából, történelemből, szabadon választható nyelvből valamint még egy tárgyból érettségizni. Az öt kötelező tantárgyon felül még minden diák annyi tárgyból érettségizhet, amennyiből akar.

    Nóra viszont egy kicsit számított Adyra, mivel 130 évvel ezelőtt született, s az idén van az évfordulója. Ennek ellenére egyikük sem foglalkozott alaposabban egyik költővel sem, de nem is őket választották.

    A lányok szerint az első, vagyis az érvelési feladat egyszerűnek tűnhet, de a korábbi évek azt mutatják, sokan elvéreztek már emiatt. Ők ezért is maradtak az elemzésnél. Zsuzsa kiemelte: a könyvekről és a mai modern információhordozó eszközökről véleményt mondani hétköznapi témának tűnhet, ezért többen választhatták. Ő személy szerint furcsállja, hogy a magyar érettségi tételek között ilyen szerepel.

    Nóra ma matematikából emelt szintű érettségit ír, mert a szegedi egyetemen szeretne ebből a tantárgyból továbbtanulni. Zsuzsa az ELTE művészettörténet, Bernadett pedig az SZTE francia szakára adta be a felvételijét.

    A Bethlen gimnázium igazgatója, Bálint Vilmosné elmondta, hogy Vásárhelyen és kistérségében tegnap egyedül náluk írtak emelt szintű érettségit magyarból. Így összesen 106-an maturáltak.

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!