Érettségi

2007.05.07. 16:19

Novellát elemeztek a bethlenesek

A három magyar érettségi tételből a műelemzés tűnt a legkönnyebbnek a megkérdezett vásárhelyi bethlenes diákok számára, a többség ezt választotta. Az egyik végzős, Hodur Nóra szerint inkább a fiúk döntöttek úgy, hogy a CD és a könyv előnyei, illetve hátrányai mellett érveljenek.

Kormos Tamás

A három magyar érettségi tételből a műelemzés tűnt a legkönnyebbnek a megkérdezett vásárhelyi bethlenes diákok számára, a többség ezt választotta. Az egyik végzős, Hodur Nóra szerint inkább a fiúk döntöttek úgy, hogy a CD és a könyv előnyei, illetve hátrányai mellett érveljenek. Ő és két barátnője is a Sánta-novellát elemezte.

Tekintse meg a még:

 • 2008 magyar érettségi feladatok és megoldások


 • Sánta Ferenc Kicsik és nagyok című novellája volt a legnépszerűbb tegnap a vásárhelyi Bethlen gimnáziumban. Az érettségiző diákok többsége ennek a műnek az elemzését választotta a három magyar tétel közül.

  Az egyik megkérdezett diáklány, Hodur Nóra szerint egy-egy konkrét mű elemzése mindig könnyebb, mint kettő összehasonlítása. A korábbi évek tapasztalata pedig azt mutatja, hogy az érvelős feladattal sokan pórul járnak – legalábbis így gondolja Nóra. Hozzátette: a CD-k és a könyvek előnyeinek, illetve hátrányainak összehasonlítása melletti érvelés inkább „a fiúknak fekszik".

  Nórával és két barátnőjével, Nagy Bernadettel, valamint Csáki Zsuzsannával a gimnázium első emeleti folyosóján beszélgettünk, miután kijöttek az írásbeliről. A barátnők szinte mindent együtt csinálnak, így nem csoda, hogy mind a hárman a Sánta-novellát választották.
  – Nem vártam előre semmit. Sokan József Attilából készültek, mert az a pletyka keringett, hogy szerepel majd tételként. Ez nem jött be, mert Csokonai és Ady szerelmes verseit kellett összehasonlítani – mondta Bernadett.

  Ami kötelező

  Az érettségiző diákoknak minimum öt tárgyból kell számot adni tudásukról. Kötelező magyar nyelv és irodalomból, matematikából, történelemből, szabadon választható nyelvből valamint még egy tárgyból érettségizni. Az öt kötelező tantárgyon felül még minden diák annyi tárgyból érettségizhet, amennyiből akar.

  Nóra viszont egy kicsit számított Adyra, mivel 130 évvel ezelőtt született, s az idén van az évfordulója. Ennek ellenére egyikük sem foglalkozott alaposabban egyik költővel sem, de nem is őket választották.

  A lányok szerint az első, vagyis az érvelési feladat egyszerűnek tűnhet, de a korábbi évek azt mutatják, sokan elvéreztek már emiatt. Ők ezért is maradtak az elemzésnél. Zsuzsa kiemelte: a könyvekről és a mai modern információhordozó eszközökről véleményt mondani hétköznapi témának tűnhet, ezért többen választhatták. Ő személy szerint furcsállja, hogy a magyar érettségi tételek között ilyen szerepel.

  Nóra ma matematikából emelt szintű érettségit ír, mert a szegedi egyetemen szeretne ebből a tantárgyból továbbtanulni. Zsuzsa az ELTE művészettörténet, Bernadett pedig az SZTE francia szakára adta be a felvételijét.

  A Bethlen gimnázium igazgatója, Bálint Vilmosné elmondta, hogy Vásárhelyen és kistérségében tegnap egyedül náluk írtak emelt szintű érettségit magyarból. Így összesen 106-an maturáltak.

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!