Bulvár-celeb

2023.12.07. 13:18

A magyar egyetemen világújdonságot vizsgáltak: ez a tudományág sokak életét megkönnyítheti

A kutatás keretein belül a légköri jelenségek szívbetegséget kiváltó változásait vizsgálták a Semmelweis Egyetemen.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: brizmaker

A légköri jelenségek szívbetegséget kiváltó változásaira a Semmelweis Egyetem kutatása szerint a cukorbetegek, a férfiak és az 55 évnél idősebbek a legérzékenyebbek – írja a Riport.

Az egyetem több éve végez különféle vizsgálatokat ezen a területen és mára úgy látják, hogy egy úgynevezett kardiometeorológiai szakterületet kell létrehozni a téma kapcsán – derül ki a Semmelweis Egyetem legújabb kutatását taglaló közleményből.

A szakemberek több mint hétezer embert vizsgáltak meg 2017 és 2021 között. Arra keresték a választ, hogy a légköri paramétereknek együttesen milyen milyen szerepe lehet a szívet és az érrendszert érintő betegségek kialakulásában.

Az Európai Kardiológiai Társaság éves kongresszusán és a nemrég Londonban is bemutatott eredmények szerint a diabéteszes betegek lehetnek a legérzékenyebbek a légköri változásokra.

A hőmérséklet ingadozása és az emelkedett ózonkoncentráció együttesen olyan hatást gyakorol, mely a cukorbetegek szív- és érrendszeri problémáinak esetszámát nagy mértékben növeli – derül ki a kutatásból és annak eredményeiből. Ugyanezt figyelték meg a férfiak, valamint az 55 évnél idősebbek esetében.

A kardiometeorológia, mint új tudományterület azt vizsgálja, hogy a szív- és érrendszeri betegségek számát hogyan emelik a légköri paraméterek és a klímaváltozás. Mindemellett olyan prevenciós stratégiák kidolgozásával is foglalkozik, melyek megelőzhetik a szív – és érrendszeri rizikófaktorokat jelentő környezeti tényezők negatív hatásait. Különlegessége, hogy míg a korábbi tanulmányok többsége csupán egy-egy időjárási és légszennyezési tényező különálló szerepét vette górcső alá, addig a Semmelweis kutatói a különböző faktorok együttes egészségügyi hatásaira fókuszálnak.

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában