Bulvár-celeb

2024.05.16. 09:15

Kiderült, mit kell enni a demencia ellen

Egy egyszerű élelmiszerről van szó, egy friss amerikai tanulmány derített fényt arra, hogy védhet a demencia ellen is.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: LightField Studios

Az olívaolaj a mediterrán étrend elmaradhatatlan tartozéka, és több tanulmány szerint is hozzájárul az egészség hosszú távú megőrzéséhez.

"Általában azok az emberek, akik főzéshez vagy öntetként használják az olívaolajat, minőségibb étrendet követnek, de érdekes módon azt találtuk, hogy az összefüggés ettől a tényezőtől függetlenül is fennáll” - mondta Anne-Julie Tessier, a Harvard Egyetem táplálkozástudományi szakértője a Healthline egészségügyi portálnak - írja az Origo.

Tessier és munkatársai az 1970-es és 1980-as évekből származó, ápolókra és egészségügyi szakemberekre vonatkozó felmérések eredményeit kombinálták. Az olívaolajjal kapcsolatos kérdések először 1990-ben jelentek meg a kérdőívekben, ekkor a válaszolók egyike sem szenvedett szívbetegségben vagy rákban. Az ezt követő években a 92 383 kiválasztott résztvevő közül 4 751-en haltak meg demenciával összefüggő okok miatt.

A kutatók megállapították, hogy azoknál a felnőtteknél, akik rendszeresen több mint 7 gramm olívaolajat fogyasztottak naponta (körülbelül fél evőkanálnyit), 28 százalékkal kisebb volt a demenciával összefüggő betegségekben való halálozás valószínűsége azokhoz képest, akik egyáltalán nem vagy csak ritkán ettek olívaolajat.

Miért véd a demenciától az olívaolaj?

"Az olívaolaj gyulladáscsökkentő és neuroprotektív hatást fejthet ki, mert nagy mennyiségben tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavakat és más antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező vegyületeket, például E-vitamint és polifenolokat” - magyarázza Tessier és csapata tanulmányában.

Állatkísérletek azt sugallják, hogy bizonyos zsírtípusok, például az olívaolajban található egyszeresen telítetlen zsírsavak egészségvédő hatásúak lehetnek, a polifenolok pedig segíthetnek megelőzni az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozható amiloid-lerakódásokat.

A jótékony hatásokért tehát nem egyetlen összetevő, hanem több különböző vegyület kombinációja a felelős,

mutatott rá egy 2023-as cikkben Robby Berman idegkutató.

Bár a mostani tanulmányban csak egyféle etnikumba és társadalmi csoportba tartozó résztvevőket vizsgáltak, a korábbi kutatások is arra utalnak, hogy az olívaolajat rendszeresen fogyasztók 30 százalékkal kisebb eséllyel halnak meg valamilyen neurodegeneratív betegségben.

Mivel a demencia aránya világszerte folyamatosan növekszik, és jelen pillanatban nincs gyógymód rá, az étrend, valamint a fizikai és szellemi aktivitás az egyedüli, amivel védekezhetünk a kognitív leépüléssel járó kór ellen.

A teljes kutatás a JAMA Network Open szakfolyóiratban olvasható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában