Fejlesztések

2023.07.11. 09:13

Sikeresen zárult Nagy Márton kínai útja

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter öt napon keresztül folytatott intenzív tárgyalásokat Pekingben. A látogatás és a megbeszélések célja a Magyarország és Kína közötti gazdasági- és pénzügyi kapcsolatok erősítése, elmélyítése volt.

MW

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Huawei „Tech4Value - ICT Day”, azaz Technológia az értékért elnevezésű konferenciáján és technológiai kiállításán a II. kerületi Haris Parkban 2023. június 1-jén

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A gazdaságfejlesztési tárca keddi közleménye szerint a miniszter útja során találkozott az Ipari és Információstechnológiai Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság magas rangú képviselőivel, megbeszélést folytatott a kínai "policy bankok", így a Kínai Fejlesztési Bank és a Kínai Export-Import Bank, valamint a legnagyobb kínai kereskedelmi bankok, köztük a Bank Of China, az Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), valamint a China Construction Bank (CCB) vezetőivel, illetve tárgyalást folytatott a Silk Road Fund elnökével is. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium delegációja emellett megtekintette a Huawei újonnan átadott pekingi központját, valamint egyeztetett a cég európai stratégiájáról - sorolta a GFM.   

Nagy Márton előadást tartott az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank szakértőinek a globális külföldi működőtőke befektetés (FDI) stratégia új irányairól, valamint megbeszélést folytatott a bank vezetésével a lehetséges magyarországi finanszírozási lehetőségekről.   

A tárgyalások során a magyar és a kínai fél többször hangsúlyozta, hogy az elkövetkező időszakban a kínai befektetések terén ugrásszerű növekedés várható.

A jelenlegi 3 milliárd eurót meghaladó mértékű kínai FDI állomány a következő években 13 milliárd euróra fog növekedni. Miközben eddig a vegyipar, a telekommunikációs szektor és bankszektor adták a kínai működőtőke beruházások jelentős hányadát, addig a következő FDI hullámot az elektromobilitás fogja meghatározni, beleértve az akkumulátor- és az elektromosautóalkatrész-gyártó beruházásokat.   

Annak érdekében, hogy ezek a fejlesztések hazánkban megvalósulhassanak, Magyarországnak jelentős energetikai és infrastrukturális fejlesztéseket kell végrehajtania, amit részben kínai vállalatokkal közösen, illetve a kínai tőke bevonásával kíván megvalósítani 

- ismertette a GFM.   

A GFM hangsúlyozta: Magyarország mindig nyitva állt a kínai befektetések előtt, a két ország között nem csak közös tiszteleten alapuló gazdasági, de baráti kapcsolat is van. Hazánk támogatja azt a folyamatot, amelynek keretében a nyugati és a kínai tőke összekapcsolódik, Magyarország hídfő szerepe tovább erősödik, ami nem csak a régió, hanem egész Európa stratégiai érdeke. Nagy Márton tárgyalásai során világossá tette, hogy minden ezzel ellentétes folyamat Magyarország és Európa számára károkat okoz, így a kereskedelmi kapcsolatok elé nem akadályokat kell gördíteni, hanem tovább kell dolgozni a határok lebontásán. Így őrizhető meg hazánkban a gazdasági növekedés, így védhetők meg a munkahelyek, végső soron pedig a családok - olvasható a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában