Gyáravató ünnepség

2024.05.23. 10:18

Szijjártó Péter: új üzemcsarnokot, képzési központot és napelemparkot létesített a Siemens Energy (videó)

Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új üzemcsarnokot épített, képzési központot nyitott és napelemparkot is telepített, hogy képes legyen saját maga megtermelni a működéséhez szükséges energia egy részét – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Siemens Energy Kft. gyáravató ünnepségén Budapesten

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Siemens Energy Kft. gyáravató ünnepségén arról számolt be, hogy a német vállalatóriás az új multifunkcionális üzemében gázturbina-égőfejeket fog előállítani, továbbá ugyanitt duális képzési központot nyit, ahol a legkorszerűbb technológiák használatához szükséges tudással fognak felvértezni magyar szakembereket. Emellett pedig üzembe helyezik a Gyármentő Program keretében létrehozott, 1,5 megawatt teljesítményű napelemparkot.

Ez a három elemből álló beruházási program 26 milliárd forintos értéket képvisel, amelyhez a kormány mintegy 900 millió forint támogatást biztosít

– tájékoztatott.

SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Jörn Schmücker, a felügyelőbizottság elnöke  jelképesen átadja az új gyártócsarnokot a Siemens Energy Kft. gyáravató ünnepségén
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Beszédében kiemelte, hogy ez a beruházási program kiválóan lefedi a magyar energiastratégia legfőbb célkitűzéseit, azaz, hogy hazánk képes legyen az ország működéséhez szükséges energia minél nagyobb részének előállítására.

Ennek kapcsán pedig arra is kitért, hogy jelenleg a veszélyek korában él az emberiség, és az utóbbi évek válságai tanúsították, hogy igazából azok az országok lehetnek védettebbek, kevésbé kiszolgáltatottak, amelyek minél több stratégiai képességgel rendelkeznek, különösen az energiabiztonság terén.

Az elmúlt évek bizonyították azt, hogy az az ország lehet igazán erős, amely a megfelelő képességekkel rendelkezik az energiaelőállítás tekintetében, ezért is építjük az új paksi blokkokat, és amely ország a műszaki, technológiai feltételeket is biztosítani tudja saját energiaellátása biztonságához

– húzta alá.

Szijjártó Péter elmondta, mióta a kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Siemens Energy-vel, a vállalat megkétszerezte magyarországi bevételeit, 400 fővel bővítette dolgozói létszámát és csaknem 50 milliárd forintnyi beruházást hajtott végre.

Hangsúlyozta, hogy 

a cég a jövőben is kulcsszereplője lesz a magyar energiaellátás biztonságának, mert a Siemens Energy nyerte el az új paksi atomerőmű irányítástechnikájának leszállítására kiírt tendert a francia Framatome-mal közösen.

Ezzel összefüggésben rámutatott, hogy a paksi bővítés valódi nemzetközi projekt, az orosz fővállalkozó mellett amerikai, francia, német, osztrák és svájci cégek is dolgoznak a beruházáson.

Mindaz, ami ma Magyarországon a nukleáris energia terén történik, egyfajta reményt is ad arra, hogy a józan ész még nem veszett ki teljesen a nemzetközi életből, és reményt ad arra, hogy a jövőben talán még vissza tudunk majd térni a kölcsönös tiszteleten alapuló normális nemzetközi együttműködéshez

– mondta.

A miniszter leszögezte, hogy Magyarország a jövőben is a keleti és a nyugati gazdaság találkozási pontja kíván maradni, ahol nyugodtan működhetnek együtt a keleti és a nyugati vállalatok.

Mi ezt az együttműködést bátorítjuk is, és azt gondoljuk, hogy a mostani globális politikai kihívásokat sokkal eredményesebben lehetne kezelni, hogyha egy ilyen kölcsönös tiszteletre és józan észre alapuló nemzetközi együttműködést fenn tudnánk tartani

– közölte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában