Krimi

2024.02.22. 05:00

Az autójába is kerülhet, ha a szomszédban száguldozik

Már több európai országban bevett gyakorlat az extrém gyorshajtók ilyen jellegű megbüntetése.

MW

Az extrém gyorshajtás igen drága mulatság is lehet

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Márciustól Ausztriában akár az autóját is elkobozhatják annak, akit extrém gyorshajtáson kapnak. Hazánkban a kocsik tulajdonosai legfeljebb pénzbírságot kockáztatnak, 2023 szeptemberétől a legmagasabb bírság már 390 ezer forint. Ez azonban nem feltétlenül jelent mindenkinél kellő visszatartó erőt. 

A bírság emelése vajon segítene? Több európai országban nem ebben látják az üdvözítő megoldást. 

Svájcban, Olaszországban és Dániában már korábban hoztak egy olyan jogszabályt, hogy az extrém gyorshajtáson kapott sofőrök kocsiját el is kobozhatják. Ez pedig már kellő visszatartó erő, hiszen forintra átszámítva 5-10 millió forintról, de akár  50-60 millió forintról van szó.

2024 márciusától további két európai ország is hasonló rendelkezést léptet életbe: Lengyelország és Ausztria. Így a száguldást kedvelő magyarok könnyen bukhatják a kocsijukat, ha a szomszédba látogatnak – írja a Metropol. 

Nem érdemes kockáztatni
Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Akár börtönbe is kerülhetünk

Ausztriában ha valaki városban 50 helyett 110-zel megy, vagy autópályán 130 helyett 200-zal, annak két hétre lefoglalják a kocsiját. Ha ezalatt kiderül, hogy volt hasonló esete, a tulaj elbúcsúzhat az autójától. Azonban már az első esetnél véglegesen elkobozzák a kocsit, ha a gyorshajtó városban 80-nal vagy sztrádán 90-nel haladja meg a megengedett legnagyobb sebességet, illetve ha valaki 220-nál gyorsabban megy az autópályán.

Ma már a börtönbüntetés sem kizárt: egy német állampolgárt szabadságvesztésre ítéltek, miután Svájcban 200 kilométer per órával száguldott, ráadásul megpróbált elmenekülni a rendőrök elől. 2023 júliusában Dániában egy 19 éves sofőr 80 helyett 182-vel hasított, büntetésül lefoglalták a kocsiját.

autós, alkohol, vezet
Akár el is búcsúzhat az ittas vezető szeretett járgányától 
Fotó: ArtOfPhotos

Jó tudni, hogy ha ittasan vezetünk Szlovéniában, lefoglalhatják az autónkat, márciustól a lengyel hatóságoknak is lehetőségük lesz erre. Kérdés, hogy mindez mennyire jogszerű, ám az kétségtelen, hogy minden bizonnyal nagyobb elrettentő hatása van, mint a pénzbírságnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában