Zenélő Magyarország

2020.06.25. 11:42

Szabadtéri koncerteket adnak a Magyar Rádió művészei

Zenélő Magyarország címmel háromnapos szabadtéri koncertsorozatot ad péntektől Budapesten és 12 vidéki helyszínen a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara – közölte az MTVA Sajtóosztálya szerdán.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján tartott Szabadságkoncerten a fővárosi Millenárison 2018. október 23-án.

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Mint írták, a veszélyhelyzet elmúltával a Magyar Rádió Művészeti Együttesei szabadtéri koncertek formájában viszik vissza az élő zene varázsát a mindennapokba.

Pénteken Budapesten 3 helyszínen, majd szombaton és vasárnap az ország 12 különböző pontján zenélnek és énekelnek a zenekari és énekkari művészek kamara-formációkban.

A Zenélő Magyarország programsorozat érinti az ország mind a hét régióját.

A fővároson kívüli koncertek helyszínei úgy lettek kiválasztva, hogy jól megközelíthető, pezsgő, szabadtéri terek legyenek. A járókelők így kötetlenül élvezhetik az előadásokat.

Az ország számos pontján, a főváros mellett tizenöt vidéki településen adnak szabadtéri koncertet a hétvégén a Magyar Rádió Művészeti Együttesei (MRME) Zenélő Magyarország címmel.

Mint Kovács Géza, az MRME ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta,

a szabadtéri koncerteken értékes és könnyen befogadható művek szólalnak meg, így többek között Bach d-moll kettősversenye, Mendelssohn Esz-dúr vonósoktettje és Mozart divertimentói, a kórus 24 tagja Kodály-, Purcell-, Vajda János- és Mendelssohn-műveket, valamint spirituálékat ad elő.

Kovács Géza kiemelte, hogy a művészek hónapokig bezárva gyakoroltak, most azonban a kényszerű helyzet lezárásaként, a szigorú előírásokat betartva az egész országot lefedő koncertturnén lépnek újra a közönség elé.

Hozzátette, hogy

a tervek szerint a turné a jövő hétvégén folytatódik az üdülőcentrumokban, így egyebek mellett a Velencei-tó, a Tisza-tó és a Balaton környéki településeken.

A közönség a koncertek időpontjairól és helyszíneiről a radiomusic.hu honlapról, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek Facebook-oldaláról, vagy a helyi sajtó segítségével tud tájékozódni.

Kovács Géza kitért arra, hogy a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának 10 művésze is közreműködött abban a videóban, amelyet az európai zene ünnepére készített az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU). Marc-Antoine Charpentier Te Deum című művét a magyar művészek a Magyar Rádió 6-os stúdiójában játszották fel. A résztvevő európai zenekarok június 21-én, a zene ünnepén tették közzé az Eurovízió szignáljaként is ismert dallamot.

Borítókép: a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján tartott Szabadságkoncerten a fővárosi Millenárison 2018. október 23-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában