Magyarország, Erdély, hallj új hírt!

2024.01.20. 15:00

Serényen dolgozott tavaly, idén sem feledi küldetését az erdélyi Hagyományok Háza

Erdély kiemelt szerepet kapott az óévben a Hagyományok Háza Kárpát-medencei hálózati munkájában. Tóth János, az intézmény hálózati és társadalmi kapcsolatokért felelős szakmai vezetője az éves tevékenységet értékelve színvonalas rendezvényekre és serény munkára emlékezik vissza és a jövőt illetően is bizakodó.

MW

Székelyudvarhelyen tavaly sem maradt el a szép hagyománynak örvendő táncháztalálkozó

Forrás: Hagyományok Háza

Fotó: Ádám Gyula

Tóth János elmondta, amint az előző esztendőkben, úgy tavaly is mozgalmas évet zártak, " az elvégzett feladatok száma és minősége ez elmúlt évben is kiemelkedő volt, annak ellenére, hogy a gazdasági helyzet nem mindig támogatta a teljes tevékenységi kört."

Erdély egy országnyi terület, tömbmagyarsága még mindig meghatározó a Kárpát-medencei magyarság életében. Emellett a szórvány is nagyon fontos számunkra. Jelentős programokkal támogattuk a szülőföldön maradást és az identitás megőrzését.

 – summázta, hozzátéve, hogy kiemelt partnerük volt az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, amelyre testvérként tekintenek, és amelynek közreműködésével bonyolították le a szervezéseik jelentős részét. Úgy értékelte, hogy ez az együttműködés különösen fontos szerepet játszott a nagyobb, országos jelentőségű programok megvalósításában, mint amilyenek a képzések, az oktatások és azok akkreditációja. Példaértékű közös munka volt a Kárpát-medencei Kultúrpajta- és Tündérkert-hálózat programjainak a megvalósítása – emelte ki Tóth János. 

Tevékenységünket segíti az Erdély területén működő tizenkét partner-szervezet: a régiókban helyismeretükkel tűnnek ki, s közreműködésük elengedhetetlen. Kiemelném közülük a válaszúti Kallós Zoltán Alapítványt, Szatmárnémetiben a Borókagyökér Egyesületet, valamint Sepsiszentgyörgyön a Guzsalyas Alapítványt

– sorolta.  

Mint mondta, számos programmal sikerült már hagyományt teremteni, ilyen például a Mikházi szabadegyetem, amelyet évek óta az alapítvánnyal közösen valósítanak meg, és amely már túlmutat Erdély határain. Hasonlóképpen tradíciója van a táncháztalálkozóknak, de jelentősek a kisebb találkozók és konferenciák, amelyekre úm. a végvárakról verbuválják össze az egyesületek vezetőit. 

Küldetésük van 

A jövőre vonatkozóan Tóth János úgy nyilatkozott, hogy az eddigi eredmények arra kötelezi kötelezik, hogy folytassák a hálózat építését.  

Az elért eredményeink ez évben is köteleznek minket: folytatjuk a hálózat építését, s törekszünk arra, hogy egy nagyobb eseményen való részvételünket a helyi szervezőkkel koordináljuk. Itt említhetem a nagyváradi Csillagocska Alapítványt: aktivitásuk a Fekete-Körös völgyében előremutató. A határon átnyúló együttműködésekre is külön figyelmet fordítunk, példaként a Bihari Népművészeti Egyesülettel való közös munkánkat hozhatom fel, őket a nagyszalontai Sinka István Kézműves Körrel kötöttük össze sikerrel

– fogalmazott, hozzátéve, hogy  

"a munka idén sem lesz kevesebb, de felkészültünk rá: hiszen küldetést teljesítünk."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában