aranycsapat

2020.05.04. 13:55

Ma lenne 95 éves Buzánszky Jenő

A Nemzet Sportolójára emlékezünk 95. születésnapján. Az Aranycsapat hátvédje 49 alkalommal ölthette magára a válogatott mezt és világraszóló sikereknek volt részese, olyanoknak, amelyek a magyar sporttörténelemben is a legkiemelkedőbbnek számítanak – közölte az Aranycsapat Testület.

Soccer players in the 1954 World Cup final, Horst Eckel (L, Germany) and Jeno Buzanszky (Hungary) pose at Hotel Belvedere at Thunersee lake, where the German team stayed during the 1954 World Cup, in Spiez, Switzerland, 24 April 2014. Six decades after the German 3-2 final against Hungary in the 1958 World Cup, former national players Eckel and Buzansky are meeting again for the opening of the exhibition "60 years Miracle of Bern" at Hotel Belvedere. Photo: THOMAS BURMEISTER/dpa

Forrás: AFP / DPA

Fotó: Thomas Burmeister

Tagja volt az olimpiai bajnok csapatnak, játszott 1953-ban Wembley-ben, az évszázad mérkőzésén, ahol a magyar válogatott 6-3-ra győzte le az angol válogatottat.

„Nem csupán labdarúgó és edzői pályafutása volt rendkívül sikeres, de közéleti tevékenysége is példaértékű volt.

Alapító tagja volt az Emberi Méltóság Tanácsának és más szervezetekben is fáradalmat nem ismerve

ápolta a sporttörténelmünk és hőseink emlékét, építette és támogatta a fiatal nemzedékek sportszeretetét és kereste az egész Kárpát-medencében a fiatal magyar sporttehetségeket”

- áll a közleményben.

Az Aranycsapat Testület a sportért felelős államtitkár által meghirdetett céloknak megfelelően ápolja a legendás csapat hagyományait, évről-évre megemlékezik a kiváló játékosok jeles évfordulóiról.

„Ebben az esztendőben a járvány miatt nem koszorúzhatunk Jenő bácsi szülőházánál, így csak lélekben hajthatunk fejet a kiváló sportember teljesítménye előtt. Kegyelettel emlékezünk az öt esztendővel elhunyt sportlegendára, aki a hazaszeretet és sport szeretetének kiemelkedő személyisége volt”

- zárta levelét az Aranycsapat Testület elnöke, Lomnici Zoltán és Bajkai István alelnök.

Borítókép: Horst Eckel és Buzánszky Jenő, az 1954-es német-magyar vb-döntő résztvevői

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!