Új tag

2023.02.17. 12:38

Vaskuti István a Nemzet Sportolója lett

Vaskuti István megkapta a Nemzet Sportolója címet és az azzal járó életjáradékot.

Vaskuti István budapesti otthonában 2023. február 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A Magyar Közlöny csütörtöki számában tette közzé az erre vonatkozó kormánydöntést.

A Nemzet Sportolói múlt szerdán közölték, hogy a 67 éves volt kenust javasolják új tagnak a 12 fős társaságban, amelyben a birkózó Varga János decemberi halálával üresedett meg egy hely.

Vaskuti István kenu kettes 500 méteren nyert olimpián 1980-ban, sportvezetőként pedig 2008 és 2016 között a nemzetközi sportági szövetség első alelnöke volt. Tízszeres világbajnok, tevékenykedett a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségében, 1998-tól a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja, 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.

VASKUTI István
Vaskuti István budapesti otthonában 2023. február 8-án
Fotós: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Kajak-kenu versenyző még nem volt a Nemzet Sportolója.

A testület tagja az lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és versenyzői pályafutása után is fontos szerepet játszott a hazai sportéletben.

A Nemzet Sportolója jelenleg tehát Vaskuti István, Balczó András, Jónyer István, Hammerl László, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál és Faragó Tamás.

Az eddigi tagok 

A Nemzet Sportolója címeket először 2004. május 6-án adták át.                          

A kormány Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter javaslata alapján döntött arról, hogy Albert Flórián (labdarúgás), Balczó András (öttusa), Bíróné Keleti Ágnes (torna), Gyarmati Dezső (vízilabda), Hammerl László (sportlövészet), Kulcsár Győző (vívás), Polyák Imre (birkózás), Portisch Lajos (sakk), Puskás Ferenc (labdarúgás), Székely Éva (úszás), Weltner Györgyné Ivánkay Mária (para-asztalitenisz) és Zsivótzky Gyula (atlétika) kapja meg a címet.    

Közülük Puskás Ferenc megromlott egészségi állapota miatt nem tudott részt venni az ünnepségen. Balczó András elfogadta a díjat, de távol maradt az eseménytől.

Puskás Ferenc halála után Földi Imre súlyemelő került be az elitklubba 2007-ben. Abban az évben hunyt el Zsivótzky Gyula, akinek helyére Sági Györgyné Rejtő Ildikót, a kétszeres olimpiai bajnok tőrvívót választották be a Nemzet Sportolói közé.

Polyák Imre 2010. november 15-én hunyt el, így ismét új tagot kellett jelölni. Az Országgyűlés 2010. december 6-án módosította a sportról szóló törvényt, a változtatás értelmében egyidejűleg tizenkettőnél többen is birtokolhatják a Nemzet Sportolója címet. Így Buzánszky Jenő és Grosics Gyula, az Aranycsapat két legendás játékos egyszerre kaphatta meg a Nemzet Sportolója címet.

Albert Flórián 2011. október 31-én hunyt el.

Gyarmati Dezső 2013-ban halt meg, a helyére Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót választották meg a tagok.

Grosics Gyula halála után 2014-ben Schmitt Pál, kétszeres ötkarikás aranyérmes párbajtőröző kapta meg a címet.

Buzánszky Jenő 2015 januárjában hunyt el, márciusban Magyar Zoltán, kétszeres olimpiai bajnok tornász került be a Nemzet Sportolói közé.

Földi Imre 2017-es halálát követően Kamuti Jenő kétszeres olimpiai ezüstérmes vívó lett tag.

Kulcsár Győző 2018-ban halt meg, ezután a címet Varga János olimpiai bajnok birkózó kapta meg.

Székely Éva 2020. február 29-én hunyt el, és a tájfutó Monspart Sarolta lett az új tag a Nemzet Sportolói között.

Kárpáti György 2020. június 17-én halt meg, helyére az olimpiai bajnok vízilabdázó Faragó Tamást került a tagok közé.

Monspart Sarolta 2021. április 24-én hunyt el, helyére Jónyer István négyszeres világbajnok asztaliteniszezőt választották be a tagok.

Varga János 2022. december 29-én hunyt el, helyére Vaskuti Istvánt választották be a tagok.

A Nemzet Sportolója jelenleg: Balczó András, Faragó Tamás, Hammerl László, Jónyer István, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál és Vaskuti István.
 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában