Jegesedésig halásszák az invazív fajt

2020.12.09. 18:43

Törpeharcsákat gyérítenek 150 varsával

Ötven törpeharcsavarsát he­­lyezett el a napokban a Horgászegyesületek Csongrád Me­­gyei Szövetsége a tiszai holt­ágban.

T.Sz.

Fotó: Török János (illusztráció)

Az invazív, agresszívan táplálkozó, túlszaporodó halfaj gyérítésére szánt speciális halászati eszközök várhatóan a víz jegesedéséig a helyükön maradnak. Addig a két sorban kipakolt, megjelölt karók környékén tilos mindennemű horgászat.

Ahogy azt Oláh Szabolcs, a Mártélyi Horgászegyesület elnöke kérdésünkre elmondta: a viszonylag kis méretű, Észak-­Amerikából behurcolt halfaj túlszaporodása ellehetetleníti a horgászatot és kiszorítja az őshonos fajokat. Az állomány gyérítése tehát természetvédel­­mi feladat is. A hatóságok jóváhagyáskor meghatározzák a telepített varsák mennyiségét, a hálószemek méretét és ellen­őrzésük gyakoriságát. Utóbbi halászati engedélyhez, részletes naplózáshoz, illetve adminisztrációhoz kötött. Ráadásul az esetenként egy mázsa halat is tartalmazó speciális eszközök vizsgálata komoly fizikai munka.

A sorba kötött, terelőszár­nyak­kal ellátott halászati eszközökkel a télen a holtág fenekéhez közel rajokba tömörülő törpeharcsák könnyen kifoghatóak.

A szürkeharcsa és a süllő ritkán a hálóba akadó kisebb példányait visszaengedik természetes élőhelyükre, míg az invazív példányokat megsemmisítik. Jelenleg összesen százötven varsát telepítettek a térségben: az Atkai- és a Gyálaréti-holtágban, illetve Mártélyon. Utóbbi településen a strand mólójától jobbra, a nádastól a tópartig, valamint az Oktató Központnál található kútnál műanyag palackok jelzik az eszközöket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában