a szentesi tóth ábel korán belevágott a szakmába

2021.02.16. 18:15

A kis szaki hangfalat épít és fülhallgatót szerel

Még csak nyolcéves Tóth Ábel, de már rabul ejtette az elektronika különös világa. Az iskolás kisfiú édesanyja műhelyében saját szerelősarkot kapott, ahol minden délután szorgosan dolgozik.

Majzik Attila

A szentesi Tóth Ábel. Fotó: Majzik Attila

Fotó: Majzik Attila

– Ez a hangszóró elvileg vízálló, de mégis beázott. Most ezt próbálom megjavítani – fogadott bennünket Tóth Ábel. A „mester” a gyors bemutatkozás után máris pattant vissza a székébe, és folytatta a megkezdett munkadarab szétcsavarozását. Nagy munkában volt, épp a hangszóró belsejéhez szeretne hozzáférni.

– Ábel kiskora óta érdeklődik a műszaki dolgok iránt.

Kicsiként a forgó mozgás kötötte le, a szélturbinák voltak a mindenei. Aztán négyéves kora körül jött a zene felfedezése, onnan pedig a DJ-zés és a hangfalak. Papírból készült modelleket is épített már magának hangszórókból kiszerelt membránokból – mesélte Nagy Marietta, Ábel édesanyja.

Ábel addig bütyköli, amíg rá nem talál a hibára.
Fotó: Majzik Attila

A szerelési szenvedéllyel megáldott fiúnak apránként híre ment a baráti társaságukban is, Ábel kapott régi erősítőt, keverőpultot és hangfalakat is.

A nyolcéves fiú egyre inkább érdeklődött az eszközök működése iránt is, egy éve kezdett hangfalak szereléséről, helyreállításáról szóló videókat nézegetni az interneten.

– Kíváncsi vagyok, hogy mi lehet a hibája, hogy lehet megjavítani – magyarázta Ábel. Az általános iskolás szerelő az édesanyja ötvösműhelyében kapott egy sarkot, ahol dolgozhat, a forrasztót is csak az ő felügyeletével használhatja. Az ismerősök szívesen visznek hozzá javítanivaló fülhallgatókat, hangszórókat. Ugyan a siker függ a meghibásodástól is, de már többet megjavított.

– Sem én, sem a férjem nem vagyunk elektronikai beállítottságúak, ezért mi is küzdünk egy kicsit Ábellel, hogy miként tudnánk segíteni a további fejlődését. Mi nem érezzük különlegesnek, hogy ennyire érdeklődik a szerelés iránt. Próbáljuk neki megadni a lehetőséget, hogy azzal foglalkozhasson, amivel szeretne. Más szülőknek is ezt tudnám tanácsolni: ha a gyereknek van valami érdeklődési köre, akkor támogassák abban – összegzett az édesanya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában