"Mini-Tihany" Csongrádon

2022.07.10. 10:48

Lila tenger a városhatárban: az egész országból érkeztek a levendulaszüretre - galéria

Hétvégére Csongrád lett a levendula fővárosa: két napon át szedik, szagolgatják, fényképezik a lila virágokat. A hetedik levendula szüreten kézműves vásárral és kistermelői különlegességekkel is várták az érdeklődőket: amikor a helyszínen jártunk, a napos időben a virágból készült szörpök és limonádék fogytak a legjobban.

Majzik Attila

Sokakat vonzott a város szélére a lila virág illata. Fotó: Majzik Attila

Ha valaki a napokban megnyitja a közösségi oldalakat, akkor jobb, ha felkészül a lila színrobbanásra: egymást érik a levendulamezőn készült szelfik és tájképek. A levendulaszüret évről évre visszatérő látványosság Csongrádon: Balogh Emese, a Vándor Tanya étterem és panzió üzemeltetője néhány éve döntött úgy, hogy levendulát telepít a mellettük fekvő kihasználatlan földterületre. Az ötlet jó húzásnak bizonyult, az üres földdarabból „kinőtt” levendulaszüret és kézműves vásár - ami még ma, vasárnap is tart - mára az egész országból vonzza a vendégeket.

Minden, ami levendula

Amellett, hogy a virágzó levendulaültetvény utolérhetetlen látványt nyújt, a virágokból különleges desszerteket, szörpöket, fűszereket, lekvárokat és számos más, kézműves terméket készítenek, amiket a levendulamező melletti vásárban lehetett megvásárolni.

Ott csaknem negyven árus kínálgatta a portékáját, a levendulás termékeket kínálata szinte végtelen volt, de a szép napsütéses időben talán a lila virágból készült szörp és limonádé fogyott a legjobban.

Aki maga szerette volna elkészíteni a levendulás apróságait, ezen a hétvégén az is megtehette: a szüreten egy előre kifizetett díjért mindenki annyi virágot szedett magának, amennyit a táskája elbírt. 

Mini-Tihany” a város szélén

Szegedről jöttünk a kisfiammal a levendulaszüretre. A hétvégére kerestem programot és az interneten találtam ezt a lehetőséget, és úgy döntöttünk, hogy kipróbáljuk. Nagyon tetszik, hogy itt magunk tudjuk szedni a levendulát. Ki fogjuk szárítani a virágokat, aztán asztaldekorációt, ajtódíszt és párnát fogunk készíteni belőle. Nagyon jó a hangulata a kézműves vásárnak is, jövőre is biztosan vissza fogunk jönni – mondta el Szalmáné Nagy Marianna.

Nem ők voltak az egyetlen messzebbről érkezett vendégek, akiket a virágzó levendula Csongrádra csábított, egy kecskeméti hölgykoszorúval is összefutottunk.

Én már tavaly is voltam a levendulaszüreten, idén pedig elhoztam a barátnőimet is – mesélte Burján Ágnes, aki Polgár Csilla és Bartha Anikó társaságában érkezett. 

Gyönyörű, illatos a levendulamező. Az tetszik benne, hogy nem túl nagy, amiben elveszhet az ember – tették hozzá a hölgyek, akik azt is elárulták, hogy kisebb zsákokat, ajándékokat fognak készíteni az itt leszüretelt virágból.

Lehet még fokozni

Idén is szép számmal jöttek látogatók, már nyitáskor sokan várakoztak a kapuknál – számolt be Balogh Emese, a Csongrádi Levendulafarm tulajdonosa. 

Úgy gondolom, lehet még fokozni ezt a rendezvényt, de egyben óvatos is vagyok: inkább a kiállítókat szeretném bővíteni, hogy még színesebb legyen a kínálat, még több kézműves foglalkozás, még több attrakció várja majd a látogatókat. Ha ezáltal lehet még több érdeklődőt bevonzani, akkor lehet a levendulaszüret is több napos, a határ a csillagos ég – árulta el az esemény szervezője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában