Csanádpalota

2022.09.11. 08:42

Déri Dávid aranyérmes

Megnyerte triatlonban a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságát Oxfordban a 33 esztendős csanádpalotai Déri Dávid. Sportolni a sikeres májátültetés után kezdett. A mozgást minden sorstársának javasolja.

Szabó Imre

Déri Dávid a dobogó tetején. Fotó: Trapilap.hu

Nemcsak magamért futottam, hanem az ismeretlen donoromért is, akinek az életemet köszönhettem. Azzal, hogy Európa-bajnok lettem, ő is győzött 

– mondta a Délmagyarországnak a 33 esztendős csanádpalotai Déri Dávid, aki májtranszplantáltként nyert aranyérmet a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságán Oxfordban. 

Triatlonistaként indult, 5 kilométer futás, 400 méter úszás és 21 kilométer kerékpározás volt a feladat. Annyi könnyítéssel, hogy a számokat nem közvetlenül egymás után rendezték meg. 

Dávid a májátültetése előtt csak kedvtelésből sportolt, focizott. Csanádpalotán született, 18 éves koráig ott élt, és mint mondta, a mai napig is gyakran hazalátogat édesanyjához. Szegeden járt gimnáziumba. Örökletes májbetegsége ez idő tájt fordult olyan súlyosra, hogy szervátültetésre lett szüksége. 
Orvosnak készült 

Szerencsém volt: 2005-ben, 4 hónap várakozás után kaptam új szervet. Ráadásul nagyon jó állapotban tudtam visszatérni

 – emlékezett. 

Fotó: Trapilap.hu
 

A májat egy elhunyttól kapta. Azt, hogy kitől kapta, nem tudja. Nem is tudhatja, hiszen Magyarországon ezt nem közlik a pácienssel. 
A gimnáziumi évek alatt orvos szeretett volna lenni. Ezt a szervátültetés miatt, a nagy fertőzésveszélyre tekintettel nem javasolták neki, így vegyészmérnöki diplomát szerzett. Jelenleg gyógyszerek engedélyeztetésével foglalkozik. 

Sorstársa biztatta 

A sporttal komolyabban a sikeres műtét után kezdett foglalkozni. Ezt a szervátültetetteknek javasolni is szokták. Először futott, hogy visszanyerje az eredeti súlyát, megerősödjön, az egyetem idején pedig konditerembe járt. Az egy sorstársának, a veseátültetett Kóka Zoltán biztatásának köszönhető, hogy bekapcsolódott a szervátültetettek sportmozgalmába. Egy kontrollvizsgálat alkalmával találkoztak. Eleinte úszott. A triatlont az úszóedzője javasolta. 

Öröm volt a verseny 

Dávidnak nem ez volt az első Európa-bajnoksága: 2018-ban, Szardínián már részt vett egy versenyen. Akkor bronzérmes lett. A mostanit egy kastély környezetében rendezték meg. 

Öröm volt itt versenyezni. A környék csodaszép volt, a rendezés tökéletes

 – emlékezett vissza. Mint mesélte, az úszásban nem remekelt, a másik két számot viszont megnyerte, amivel behozta a hátrányt. A felkészülésről azt mondta, az idei év nagy tanulsága az volt, hogy a gyógytornászt nem szabad kihagyni. Hetente háromszor egy óra úszás, illetve kétszer egy óra kerékpározás az adagja. 

Nagyon jó érzés volt a dobogón állni

 – mondta. Az arany- éremnek különösen azért örült, mert így a magyar csapat éremtáblázatához is hozzá tudott járulni. 

Verseny közben és a díjátadó során is eszembe jutott, az, hogy itt lehetek, hogy egyáltalán élek, az a donoromnak és a velem foglalkozó orvosoknak köszönhető

 – tette hozzá. 

Ezzel az első hellyel arra szeretném felhívni minden szervátültetett figyelmét, hogy mozogjanak, foglalkozzanak a sportokkal. Ez jót tesz a beültetett szervnek, és segít megőrizni a jó kondíciót, helytállni a munkában és a mindennapi életben 

– hangsúlyozta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában